Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

3

Matematik

Mörsils skola F-9, Åre · Senast uppdaterad: 14 januari 2019

I matte arbetar vi med olika textuppgifter, och då gäller det att ta det lugnt och tänka efter noga för att räkna på rätt sätt, – vad betyder dyrare, billigare, sammanlagt, tillsammans, flera än, färre än, längre, kortare, äldre, yngre, tyngre eller lättare när vi ska välja räknesätt? Vad är frågan i uppgiften? Och, kom ihåg att visa hur du räknar! "Kalle tränar simning 4 dagar i veckan. Varje träningspass är 30 minuter långt. Hur många minuter sammanlagt tränar Kalle under en vecka? Hur många timmar är det?"

Undervisning - Vad ska vi arbeta med, och hur kommer vi att arbeta?

Under våren i årskurs 3 arbetar vi med tal från 1 till 10 000. Ex. gör 10-hopp 5 346-5 356- .........  eller 3 780-3 790-.......... eller 100-hopp 2 539-2 549-...... både uppåt och nedåt.Vi jämför olika tal och bestämmer vilket som störst 6 001 eller 3 999. Vi tränar på ental, tiotal och hundratal. Vi har 238 – hur mycket är tre hundratal fler, två tiotal färre, eller fem ental fler? Vi fortsätter att träna på olika textuppgifter och att tänka efter noga för att räkna på rätt sätt – vad betyder dyrare, billigare, sammanlagt, tillsammans, flera än, färre än, längre, kortare, äldre, yngre, tyngre eller lättare när vi ska välja räknesätt? Vad är frågan i uppgiften? Vi mäter i mm, cm, dm, m, km och mil.Hur långt kommer vi om vi åker 1 km eller 1 mil från skolan? Vi väger i g, hg och kg och försöker uppskatta vikt - vad väger ett äpple eller en stor katt? Vi mäter volym i dl och l. Fortsätter att jobba med klockan - hur många minuter är 1 h och 40 min? Nu är klockan 08:10 - hur mycket var den för 20 minuter sedan? Vi jobbar med sannolikhet; Hur stor är sannolikheten att få en 2:a när vi kastar en tärning? Vi fortsätter att öva på uppställning; både addition och subtraktion med växling, och alla fortsätter att öva på multiplikationstabellerna. 

Vi jobbar både i matteboken och praktiskt med tärningar, vågar, måttband, klockor och ibland på iPad och dator.

 

Förväntat resultat - vad ska du kunna?

Du ska kunna lösa enkla matteproblem genom att välja räknesätt, visa hur du räknar, och avgöra om svaret är rimligt.

Du ska kunna räkna både addition och subtraktion med uppställning.

Du ska kunna enkla bråk, och kunna avgöra vad som är störst; 1/4 eller 1/8.

Du ska kunna förstå, och göra, en enkel tabell och ett enkelt diagram.

Du ska kunna mäta och väga, eller uppskatta tid, längd, vikt, eller volym - Hur många dl vatten ryms i din mugg?

 

Examinationsuppgifter - hur ska du visa att du kan?

Du ska vara aktiv på lektionerna och visa vad du kan.

Du ska alltid göra ditt bästa, ta det lugnt och fråga om du inte förstår - då kan vi förklara! 

Vi jobbar i matteboken, och har matteprov ibland, och då kan du också visa vad du kan.

 

Bedömning - vad ska bedömas?

Vi bedömer allt jobb du gör i matte, vi pratar matte och hör vad du kan, vi rättar matteboken och ser vad du kan, och det är ok att göra fel, då ser vi att du försöker och det är viktigt att våga försöka för då blir man bättre och bättre i matte! 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback