Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi, Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

4

Sv/No djur

Fäladsskolan, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 29 januari 2019

I det här arbetsområdet kommer vi att lära oss om djur.

Vi undersöker vårt djurliv och lär om oss om hur man kan gruppera djur, vilka anpassningar djur har gjort för att överleva i den miljön djuren lever i, varför djuren ser ut som de gör och djurens näringskedja. Vi diskuterar, läser texter och tittar på olika faktafilmer om djur för att få så mycket kunskap som möjligt.

Arbetsområdet avslutas med ett samarbete mellan svenskan och No där eleverna ska skriva en individuell faktatext om ett däggdjur. 

I grupp ska eleverna göra en film i stop motion, om ett djur, som de sedan ska presentera för klasskompisarna. 

 


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Djurs, växters och andra organismers liv. Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, till exempel för jordbruk och fiske.

Livets utveckling och organismers anpassningar till olika livsmiljöer.

Hur djur, växter och andra organismer kan identifieras, sorteras och grupperas.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.

Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel faktatexter, arbetsbeskrivningar, reklam och insändare. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Skillnader i språkanvändning beroende på vem man skriver till och med vilket syfte, till exempel skillnader mellan att skriva ett personligt sms, ett inlägg i sociala medier och att skriva en faktatext.

Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och via sökmotorer på internet.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback