Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

På, bortom och mellan raderna - Häxorna

Skapad 2019-01-15 16:03 i Fagersjöskolan Stockholm Grundskolor
I detta område använder vi oss av boken "På, mellan och bortom raderna" av Emma Frey-Skött. Varje elev får en större skrivbok i A4-format. De får dekorera boken med utvalda bilder på böcker och citat om böcker. Jag har skrivit dit deras förnamn på framsidan med fin skrivstil. Det ska vara roligt och spännande att läsa! Inuti boken klistrar de sedan fast ett läsprotokoll - skola, som finns att kopiera i läromedlet. Där ska de protokollföra när och vad de läser, hur många sidor och om de har svarat på de tillhörande frågorna. Frågorna klistras in en gång i veckan och besvaras efter att gruppen har läst tillsammans. I skrivboken tar vi även upp begrepp, vi skriver ner dem och förklarar dem. Vi använder oss också av lärobokens diagram och bokrecensioner.
Grundskola 4 – 0 Svenska som andraspråk Svenska
Vi ska tillsammans läsa boken "Häxorna" av Roald Dahl.. Vi läser högt för varandra och ibland tyst tillsammans. Sedan diskuterar vi det vi läst och svarar på frågor i vår fina skrivbok.

Innehåll

I lärarhandledningen "På, bortom och mellan raderna" finns information om författaren. Det finns även frågor till varje kapitel på boken som eleverna svarar på skriftligt i en särskild skrivbok. Där finns även läsprotokoll, bokrecension och diagram som vi ska använda när vi arbetar med boken. 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
  Sv
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerade sätt.
  Sv  E 6
 • Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett enkelt sätt beskriva sin upplevelse av läsningen.
  Sv  E 6
 • Eleven kan samtala om bekanta ämnen genom att ställa frågor och framföra egna åsikter på ett sätt som till viss del upprätthåller samtalet.
  Sv  E 6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: