Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Krönika

Skapad 2019-01-17 10:46 i Björkvallsskolan Uppsala
Björkvallsskolans mall för pedagogisk planering.
Grundskola 9 Svenska
"Utan läsarnas reaktioner tror jag att jag skulle sluta skriva krönikor. Det är ingen mening med att diskutera bara med sig själv." - Edel Hildebrandt

Innehåll

Så här kommer vi att arbeta:

Under några veckor kommer vi att arbeta med att skriva krönikor. I undervisningen kommer vi att gå igenom vad en krönika är, hur strukturen ser ut och vad som är typiskt för krönikans språk. Vi kommer även att prata kort om bildspråk. Innan vi skriver våra krönikor kommer vi att läsa olika förebilder och vi kommer även att öva oss på att skriva och diskutera i grupper innan vi skriver vår egen krönika. 

 

När arbetsområdet är avslutat ska du:

- känna till vad en krönika är.

- veta vad som är typiskt för språket i en krönika.

- kunna skriva en egen krönika.

 

 

Matriser

Sv
Krönika

F (insats krävs)
E
C
A
Skriva texter
Eleven når ännu inte kraven för E i detta kunskapskrav.
Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning och relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning och väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Berättande texter
Eleven når ännu inte kraven för E i detta kunskapskrav.
De berättande texter eleven skriver innehåller enkla gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med enkel uppbyggnad.
De berättande texter eleven skriver innehåller utvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med relativt komplex uppbyggnad.
De berättande texter eleven skriver innehåller välutvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med komplex uppbyggnad.
Ge omdömen om & bearbeta text
Eleven når ännu inte kraven för E i detta kunskapskrav.
Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett i huvudsak fungerande sätt.
Dessutom kan eleven ge utvecklade omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett relativt väl fungerande sätt.
Dessutom kan eleven ge välutvecklade och nyanserade omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett väl fungerande sätt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: