Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Skogen VT-19 Snödroppen

Skapad 2019-01-18 09:30 i Solsidans förskola Ludvika
Förskola
Vi kommer att gå till skogen på tisdagar och torsdagar. På tisdagar går Ettan och på torsdagar går Tvåan.

Innehåll

 

OBSERVATIONSFAS 

 

Var är vi nu?

Vi ser att barnen mår bra av att vara i skogen och att det ger många möjligheter till lek och lärande. I skogen kan vi både njuta av lugnet och luta oss mot det vi kallar Nedstressad förskola, men även utnyttja terrängen för att klättra, hoppa, leka och träna motoriken. Vi kan använda oss utav naturens eget material för lek, matematik, naturvetenskap osv. Som vanligt provar vi oss fram och ser vad barnen blir intresserade utav och hur vi kan bygga vidare på det.

 

PLANERING/GENOMFÖRANDE/DOKUMENTATIONSFAS

 

Vart ska vi?

Vi vill att barnen ska få uppleva det lugn skogen ger och hur det påverkar oss ur ett hälsoperspektiv. Förutom frisk luft får vi intryck av hur det är att krama ett träd, att ligga och titta på trädkronorna som vajar eller molnen som formar sig. Att byta ut förskolans miljö där mycket är "förutbestämt" i material och utformning och istället komma till en skog där inget är förutbestämt utmanar både fantasin och skaparglädjen.

På vägen till och från skogen får vi även möjlighet att lära oss om trafiken.

 

Hur gör vi?

Vi har delat Snödroppen i två grupper och går iväg tisdag respektive torsdag. Vi försöker lämna förskolan senast 9.15 och är tillbaka till kl. 11.

 

Vad ska vi dokumentera?

 Vi dokumenterar barnens upplevelser och upptäckter.

 

Kopplingar till läroplanen

 • respekt för allt levande och omsorg om sin närmiljö.
  Lpfö98 Rev. 2016
 • utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära,
  Lpfö98 Rev. 2016
 • utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande,
  Lpfö98 Rev. 2016
 • utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,
  Lpfö98 Rev. 2016
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: