Skolbanken Logo
Skolbanken

Bild Åk 1-5 Läsåret 18/19

Rättviks Anpassade grundskola, Rättvik · Senast uppdaterad: 22 januari 2019

Vi kommer träna på att skapa bilder och former med olika redskap, tekniker och material. Vi kommer även reflektera över bilder och former och använda olika ord och begrepp som berör bildområdet.

  Detta ska du lära dig:

- Teckna olika typer av bilder med pennor och kritor.

- Måla olika typer av bilder med pensel.

- Blanda olika redskap och tekniker, t ex måleri med teckning.

- Modellera och framställa bilder och former med till exempel papper, tyg och material som finns utomhus i naturen.

- Använda ord och begrepp som passar till arbetet och det som skapas under bildlektionen.

- Uttrycka din fantasi och tankar med hjälp av bilder och former.

- Beskriva och berätta genom bilder och former.

  Du kommer även att lära dig:

- Följa instruktioner

- Städa och plocka undan

 

 
 

  Arbetssätt

Vi kommer ha lektioner i bild en gång i veckan i klassrummet. Eleverna arbetar utifrån egen förmåga, med visst stöd, med mycket stöd eller på egen hand, men det förekommer även samarbete med klasskamrater.

Undervisningen sker främst muntligt och genom demonstration av teknik och arbetsgång. Som stöd används tydliggörande text och bildstöd, bland annat symbolbilder (SymWriter), bilder samt föremål.

 

  Kunskapskrav

   Det som bedöms är:

- arbetsprocess

- resultat

- utveckling

- förståelse 

 


Läroplanskopplingar

skapa bilder med olika verktyg, tekniker och material,

jämföra och reflektera över bilder,

undersöka bilder och värdera deras syften, och

använda ämnesspecifika ord, begrepp och symboler.

Eleven kan medverka i att framställa olika typer av berättande bilder och i att arbeta med givna verktyg, tekniker och material.

Eleven medverkar i att jämföra egna och andras bilder och bidrar då till resonemang om bildernas utformning och om samband, likheter och skillnader i hur de ser ut.

Utifrån undersökningar av reklam- och nyhetsbilder bidrar eleven till resonemang om bilders budskap, hur de kan användas och vilken påverkan de kan ha.

Eleven kan använda enstaka ämnesspecifika ord, begrepp och symboler i resonemang om bilder, verktyg, tekniker och material och i utvärdering av arbetsprocesser och bildarbeten.

Eleven kan på ett delvis fungerande sätt framställa olika typer av berättande bilder och arbeta med givna verktyg, tekniker och material.

Eleven jämför egna och andras bilder på ett delvis fungerande sätt och för då enkla resonemang om bildernas utformning och om samband, likheter och skillnader i hur de ser ut.

Utifrån undersökningar av reklam- och nyhetsbilder för eleven enkla resonemang om bilders budskap, hur de kan användas och vilken påverkan de kan ha.

Eleven kan använda några ämnesspecifika ord, begrepp och symboler på ett delvis ändamålsenligt sätt i resonemang om bilder, verktyg, tekniker och material och i utvärdering av arbetsprocesser och bildarbeten.

Eleven kan på ett väl fungerande sätt framställa olika typer av berättande bilder och arbeta med givna verktyg, tekniker och material.

Eleven jämför egna och andras bilder på ett väl fungerande sätt och för då välutvecklade resonemang om bildernas utformning och om samband, likheter och skillnader i hur de ser ut.

Utifrån undersökningar av reklam- och nyhetsbilder för eleven välutvecklade resonemang om bilders budskap, hur de kan användas och vilken påverkan de kan ha.

Eleven kan använda några ämnesspecifika ord, begrepp och symboler på ett ändamålsenligt sätt i resonemang om bilder, verktyg, tekniker och material och i utvärdering av arbetsprocesser och bildarbeten.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback