Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

3 - 5

Schack - ett pedagogiskt redskap

Kärna fritidshem - använd inte!, Kungälv · Senast uppdaterad: 25 januari 2019

Att lära sig spela schack är både roligt och spännande samt utvecklande. I schackspelets ändlösa variation stimuleras det logiska, strategiska och matematiska tänkandet.

Syfte

 En av de viktigaste poängerna med schack är att man tränar sig på att tänka. För de yngre barnen kan det vara oerhört viktigt att uppleva att de kan räkna ut saker, se framåt, göra egna bedömningar och avvägningar och fatta beslut. Det är bra för självförtroendet och självbilden, säger Lars Holmstrand, professor i pedagogik på Linnéuniversitetet i Växjö.

Både svensk och internationell forskning visar att schackspel även stimulerar det matematiska tänkandet och lämpar sig väl för att tillämpa kunskaper på ett konkret plan. 

Studier på flera håll visar också att schack kan användas bland elever med specialpedagogiska behov.

– Schack är ett bra sätt att träna koncentrations- och tankeförmågan och kan fungera förebyggande. Både i Danmark och i Tyskland har man konstaterat att användningen av schack minskar behovet av specialpedagogiska insatser, säger Lars Holmstrand.

All forskning tyder på att det finns två stora fördelar med schack. Den ena är den intellektuella biten, att du tränar din koncentrationsförmåga och ditt logiska tänkande. Men den riktigt fina biten handlar om det sociala, att det är ett gränsöverskridande spel som alla kan vara med i. Det spelar ingen roll hur gammal du är, om du är kille eller tjej, om du kan svenska, är sent fysiskt utvecklad eller vilken social status du har i gruppen. Barnens drag på brädet är det enda som betyder något. På det sättet är schack integrerande och ger barnen självförtroende.

Källa : Tidskriften Skolvärlden 31/8 2015

Genomförande och undervisning:

Utrustning i form av pjäser och spelplaner finns på skolan.

Undervisningen kommer huvudsakligen äga rum på onsdagar efter mellanmålet.

Deltagarna kommer att delas in i två grupper bestående av nybörjare och de med erfarenhet.

Lokalerna kommer växelvis att vara Torget och Galaxen.

Kontakt kommer även tas med Sveriges Schackförbund

Ansvarig för verksamheten är John Hansson 

Fritidspersonal med schackkunskaper är välkomna att hjälpa till.Koppling till läroplanen för grundskolan och fritidshemmen :

Koppling till läroplanen

Syfte

Undervisningen i ämnet matematik ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om matematik och matematikens användning i vardagen och inom olika ämnesområden. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar intresse för matematik och tilltro till sin förmåga att använda matematik i olika sammanhang. Den ska också ge eleverna möjlighet att uppleva estetiska värden i möten med matematiska mönster, former och samband.

Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar kunskaper för att kunna formulera och lösa problem samt reflektera över och värdera valda strategier, metoder, modeller och resultat. Eleverna ska även ges förutsättningar att utveckla kunskaper för att kunna tolka vardagliga och matematiska situationer samt beskriva och formulera dessa med hjälp av matematikens uttrycksformer.

Undervisningen ska ge eleverna förutsättningar att utveckla kunskaper om historiska sammanhang där viktiga begrepp och metoder i matematiken har utvecklats. Genom undervisningen ska eleverna även ges möjligheter att reflektera över matematikens betydelse, användning och begränsning i vardagslivet, i andra skolämnen och under historiska skeenden och därigenom kunna se matematikens sammanhang och relevans.

Genom undervisningen i ämnet matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att

Centralt innehåll
 
I åk 1- 3

Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Uppgift 1

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback