Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

4 - 6

Veckans artikel

Beckombergaskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 7 mars 2021

Här kommer du både att få träna på att hålla en muntlig redovisning av en artikel med hjälp av stödord, att leda en diskussion samt att sammanfatta en kamrats artikel.

Veckans artikel

 

Mål med uppgiften:

Du ska förbereda och genomföra en muntlig redogörelse med en fungerande inledning, innehåll och avslutning och med anpassning till syfte och mottagare.

Du ska träna på att söka information från olika källor och värdera dessa.

Du ska samtala och resonera om olika ämnen genom att ställa frågor och framföra egna åsikter på ett sätt som upprätthåller samtalet.

Du kommer att få träna på att använda stödord som stöd för ditt muntliga berättande.

Du kommer att få träna på hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Du som lyssnar ska göra en sammanfattning som visar att du har förstått den redovisade nyheten

_____________________________________________________________________________________________________________

Varje vecka kommer två elever att vara ansvarig för veckans artikel. Artikeln ska redovisas onsdagens eller fredagens svensklektion (se schema).

Välj en lämplig artikel

Välj en lämplig artikel! När du väljer artikel är det viktigt att du inte väljer en för svår artikel. Artiklar ur Kamratposten eller Metro är till exempel ofta lättare än artiklar ur SvD eller DN. Ta gärna hjälp av en vuxen (Camilla, förälder, äldre syskon) när du väljer artikel! )! Det kan underlätta om du väljer en artikel som är aktuell eller ett ämne som du tycker är intressant. Kom till läxläsningen om du behöver hjälp med val av artikel.

Förberedelse

Läs igenom artikeln några gånger och välj ut stödord från den. Öva på att redovisa artikeln med hjälp av dina stödord minst tre gånger. Genom att redovisa med hjälp av stödord/stödmeningar övar du på att berätta om vad som står i artikeln med egna ord. Öva även genom att redovisa för en förälder eller en kompis. Lämna in dina stödord och artikeln dagen innan redovisningen till Camilla.

Redovisning

När du redovisar din artikel ska du först skriva upp de nyckelord som du valt ur artikeln på tavlan. Tänk på att redovisa din artikel i ett lugnt tempo, eftersom dina klasskompisar ska sammanfatta artikeln med egna ord när du har redovisat klart. Du måste redovisa hela artikeln. Redovisningen ska bestå av en fungerande inledning, innehåll och avslutning.  Tänk också på att du måste förstå de ord/begrepp du använder och att du måste kunna förklara ord/begrepp för dina klasskamrater. Källa och datum måste med!

Diskussion

Du ska dessutom komma på tre diskussionsfrågor till den efterföljande diskussionen, då vi resonerar kring den redovisade artikeln. Vad har du för tankar och åsikter om det redovisade?

Klasskompisarna skriver en kort sammanfattning av din artikel med hjälp av dina stödord.

Feedback

Dina klasskamrater kommer att få ge dig ”two stars and a wish” när du är klar med din redovisning.


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

söka information från olika källor och värdera dessa.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord.

Eleven kan skriva olika slags texter med begripligt innehåll, i huvudsak fungerande struktur och viss språklig variation.

I texterna använder eleven grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med viss säkerhet.

Sammanställningarna innehåller enkla beskrivningar, egna formuleringar och viss användning av ämnesspecifika ord och begrepp.

Eleven kan samtala om bekanta ämnen genom att ställa frågor och framföra egna åsikter på ett sätt som till viss del upprätthåller samtalet.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte och mottagare.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback