Skolbanken Logo
Skolbanken

KULTUR "Förr och nu."

Skattkistans förskola, Hörby · Senast uppdaterad: 19 juni 2019

Vi vill kunna erbjuda barnen en insikt och förkunskaper på hur samhället har förändrats genom tiden. Barnen har funderingar och vi vill ge dem en förkunskap på hur vårt liv innan har kunnat se ut.

Detta vill vi utveckla

Genom att sammanlänka olika perspektiv och arbetsområden som vi har på förskolan, både i ett helhets perspektiv men också om vad vi arbetar med avdelnings vis. Barnen har visat ett intresse om hur saker var förr och vår by är en gammal handelsort som har haft en stor inverkan på de samhälle som har skapats till vad det är idag.

Vårt kök på förskolan vill visa barnen var våra råvaror till maten kommer ifrån och pratar om ett projekt som de kallar från jord till bord, att barnen får en vetenskaplig förkunskap om hur olika saker har skapats och vad vi som människor har för inverkan.

Vikten om lära sig om sitt eget men även andras välbefinnande, då är det viktigt att erbjuda barnen material och en förförståelse att det är vår egen inverkan som påverkar våran process och lärande.

För att kunna se processen och förstå vad det betyder måste vi erbjuda kunskaperna om hur det var förr, hur såg vår handelsort ut förr i tiden och hur ser den ut idag, vad har förändrats och varför?

 

 Så här ska det gå till

190123

Tillsammans med barnen påbörjade vi en tankekarta där deras synpunkter och idéer ledde oss ca 200 år tillbaka i tiden. För att kunna återspegla barnens tankar hade vi planerat in ett besök på muséet för att titta på en modell över vår by. 

På muséet möttes barnen upp utav en museipedagog som ledde dem till modellen, tillsammans fick vi höra fantastiska berättelser om vår by samt att barnen fick möjlighet att ställa frågor. Vi fick en spännande bild över hur det såg ut för 200 år sedan. 

 

  

 

 

190214

Med två foto från muséet tog vi oss an en promenad med barnen till byn för att se om vi kunde härleda var fotona var tagna någonstans.

Vårt första stopp blev kyrkan, där barnen jämförde bilden med kyrkan vi hade framför oss...

-" den är så stor"

-" den är lååång"

Några av barnen tyckte inte det var samma kyrkan men när vi hade stått framför den ett tag och jämfört så blev det mer överens om att det var samma.

Vi promenerade runt kyrkan och upptäckte vackra fönster, dörrar och vi mätte genom att ställa några barn vid väggen, hur hög den kunde vara.

En del barn undrade hur många människor får plats i kyrkan....

Lite funderingar att ta med oss tillbaka till förskolan och leta fakta på.

Nu gick vandringen vidare efter nästa foto...vi gick till torget och började jämföra vilken väg fotot visade. Vi träffade en äldre herre som tacksamt berättade för oss vad de olika byggnaderna på fotot var för något. En stor hjälp för oss då vi kunde härleda till vilken väg det visade.

 

 

190320

Då var det dags för vårt andra besök på museet.

Vi promenerade till museet och där träffade vi Ann-Kristin som samlade oss i foajén. Ann-Kristin berättade att vi skulle gå ner till källaren och sätta oss på filtar. Nere i källaren åt vi frukt och tittade på en gammal karta över Hörby och det tändes lampor över olika områden. Lamporna visade platser där de hade hittat olika forntida fynd.

Sedan gick vi vidare till apoteket där vi stannade vid disken och Ann-Kristin berättade spännande saker om hur det var förr i tiden, när man skulle hämta medicin. Barnen lyssnade och hade en del frågor och funderingar. Ann-Kristin visade ett jättestor mortel som man använde när man skulle krossa och blanda mediciner. Efter apoteket gick vi vidare in till skolsalen där vi fick stanna på ett led och ta fröken i hand. Alla barnen fick ställa sig bakom sina bänkar och de satte sig efter att fröken sagt god morgon. Barnen tyckte det var lite spännande att höra om hur det var förr i skolan. Ann-Kristin berättade och visade vilka verktyg de använde för att skriva, både griffeltavlor och planscher... hon visade även hur de lärde sig om solsystemet med tända ljus..det var spännande då vi tidigare har arbetat med solsystemet. 

                  

 

Ann-Kristin visar hur en utflykt kan se ut                                 Innehållet i en av skolbänkarna

 

Apoteket

                       

Alfabetet i skolsalen                                                                               Lärarinnans tavla

Ann-Kristin visar solsystemet

 

190404

Då var vi återigen på besök på museet och vi upplever att barnen uppskattar att komma hit. Idag när vi kom till entrén möttes vi av en annorlunda Ann-Kristin, hon hade konstiga kläder på sig....och när vi hade klätt av oss berättade hon att vi skulle ta i en tråd och följa vart den ledde, SPÄNNANDE.

Vi kom till ett mindre rum där det låg kuddar som vi satte oss på, Ann-Kristin började med att fråga barnen vad det var som låg på golvet och vad man använde det till. Barnen var helt överens om att det var olika djurs skinn som låg där och vi tittade och kände på de olika skinnen. Ann-Kristin berättade att förr i tiden använde man skinnen till att göra kläder och hålla sig varm, men vad hände med ullen som vi klippte av fåren?

Barnen såg fundersamma ut och efter en liten stund plockade hon fram en spinnrock och visade de olika momenten, från ullen-till kardning-till tvättning och till sist att spinna den till färdigt garn. Ann-Kristin berättade även att när garnet var färdigt använde man den till att sticka kläder eller väva större mattor...

Vi upplevde att barnen var nyfikna på Ann-Kristins kläder och hon reste sig upp och plockade av både förkläde, kjol och huvudknut, hon berättade även att den innersta särken använde man även som nattlinne. Ann-Kristin frågade barnen hur man tvättade förr, för det gjorde man inte så ofta och idag använder vi tvättmaskin men det hade man inte för två hundra år sedan. Efter lite funderande så visade hon en tvättbräda där barnen fick se hur man tvättade kläderna och att man tvättade i ån eller fick ta hinkar med vatten för att kunna tvätta... mycket spännande saker fick vi veta..

Efterhand som diskussionerna flöt vidare så tog hon fram en del barnkläder som hade använts förr och barnen fick känna på dem och se att man använde kläderna i många olika generationer så en del kläder var lagade mer än en gång.

 

 

 

 Ann-Kristins spännande kläder

 

 Spinnrocken visas upp

                       

Olika kläder som vi får känna och titta på                                      Vi avslutar dagen med sången om Nippertippan

 

 190425

Då har vi återigen varit på besök på museet. Vid detta tillfälle hade Ann-Kristin förberett rummet med gamla leksaker. Barnen upplevde det som spännande när vi fick börja ingången med att hoppa hage. Inne i rummet pratade Ann-Kristin om vilka leksaker man använde och hur man använde, hon visade även LP skivor och en gammal cykel som våra barn tyckte såg lite omodern ut....

När vi hade tittat i de olika skåpen med leksaker skulle vi samlas därute på gården, barnen gick ut i samlad trupp och Ann-Kristin visade nya föremål som hon hade i påsar.

En del saker kände barnen igen såsom kulor och hopprep men hur man använde dessa föremål var ju lite annorlunda än som idag. Kulorna var  stenkulor och Ann-Kristin visade hur man använde dem samt hur man använde gummibollarna mot väggen. Barnen tyckte det var roligt och höll sig sysselsatta en längre stund.

 

Då har vi varit på vårt sista planerade besök på museet.

Vi började med att Ann-Kristin bad oss att gå till baksidan där hon öppnade en annan dörr.....detta tyckte barnen var spännande.

Barnen fick ställa sig på ett led för att sedan komma in en och en och hoppa hage så låg framför dem på golvet, samtliga upplevde det som trevligt. Efterhand fick de sätta sig på golvet i ett rum som var fyllt med glasmontrar som var fyllda med gamla leksaker. barnen fick lyssna på Ann-Kristins spännande berättelser om vad barn lekte med förr i tiden. 

 

190523

 Vi hade ett besök till med Ann-Kristin som blev inbokat under våran resa... hon frågade vid ett tillfälle om vi var intresserade utav att komma in i hembygd stugan och titta, och det ville vi givetvis. Vi bestämde en datum men valde att inte berätta för barnen då vi ville överraska dem. 

Den aktuella dagen berättade vi att vi skulle gå på en promenad och barnen kände igen vägen till stugan...men när vi närmade oss stugan så satt Ann-Kristin på en sten utanför. Barnen undrade vad hon gjorde där, bodde hon där eller?

Som vanligt välkomnade hon oss och valde att presentera dagen med inspiration och glädje. Hon berättade för barnen varför det fanns olika dörrar i huset och var vi skulle gå in samt varför. Tjänstefolket använde en dörr och husbonden en annan, det var många intressanta berättelser som vi fick ta del av under turen inne i huset.

När vi hade lyssnat på Ann-Kristin gav hon oss fritt utrymme till att utforska stugan närmre. Vi valde att gå in med några barn i taget och vilka underbara diskussioner som fördes, varför fanns det stengolv? varför gömde man saltet? var sov alla? bodde hönan inne??? Ja, det var många givande och lärorika diskussioner och det känns lite vemodigt att vår resa med Ann-Kristin slutade här, men förhoppningsvis korsas våra vägar igen.

             

       

 

 

Så här ska vi synliggöra utvecklingen

Vi kommer att synliggöra processen via unikum men även via foto ram, pedagogiska diskussioner tillsammans med barnen, våra tankekartor kommer att utvecklas längs med arbetet.

 

Reflektion (Hur blev det?)

 Detta projektet har varit en fantastisk resa som har gett både barn och vuxna ett större perspektiv på hur det kunde se ut förr samt hur de har skapat vår nutid. Barnen har varit aktiva sedan den första dagen då vi började med tanke kartorna och deras intresse och inspiration har inte förändrats längs resan.

Barnen har varit delaktiga på museet och lyft sina funderingar och tankar vidare till nästa tillfälle, vi har även diskuterat de olika upplevelserna på förskolan där vi har tittat närmre i böcker på gamla foto samt Ipad.

Utifrån de funderingar som barnen har nämnt har vi tagit de gamla fotona och sedan gett oss ut på byn för att hitta rätt plats till rätt foto, vi har jämfört och diskuterat de som barnen har sett och upptäckt.

Analys (Vad behöver nu utvecklas?)

 Utifrån deras intresse och funderingar finns det möjligheter att arbeta sig vidare och i ett mer detaljerat forum titta på deras vardag, jämför då och nu i ett perspektiv som handlar om skola, arbete...

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback