Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Planeter och tid

Skapad 2019-01-31 09:27 i Prästängsskolan Lunds för- och grundskolor
Grundskola F – 9
Vi lär oss om hur Solsystemet är uppbyggd, planeternas egenskaper samt deras relation till varandra. Vi tar reda på hur tiden mäts och vilka enheter som finns till detta

Innehåll

Innehåll

Syfte med detta arbetsområde:

Att eleverna ska kunna använda och granska information om vårt solsystem.
Att eleverna ska kunna beskriva och förklara planeternas egenskaper.

Kopplingar till läroplan

 • Fy
  Syfte genomföra systematiska undersökningar i fysik, och
 • Fy
  Syfte använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

Centralt innehåll. Vi ska få kunskap om:

Vi ska få kunskap om hur vårt solsystem är uppbyggt. 

Kopplingar till läroplan

 • Fy  4-6
  Fysiken och världsbilden Några historiska och nutida upptäckter inom fysikområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på världen.
 • Fy  4-6
  Fysiken och världsbilden Solsystemets himlakroppar och deras rörelser i förhållande till varandra. Hur dag, natt, månader, år och årstider kan förklaras.
 • Fy  4-6
  Fysikens metoder och arbetssätt Tolkning och granskning av information med koppling till fysik, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Så här arbetar vi:

Vi läser faktatexter och arbetar med läsförståelse utifrån dessa texter. Vi använder strömmande media och tittar på film för att förstå planeternas storlek och avstånd mellan dessa. Vi samtalar om vårt solsystem och söker bilder och fakta på nätet, i första hand tillsammans. Vi värderar trovärdigheten i de källor vi hittar.
Vi jobbar med ett bildspel hämtat från lektion.se med fakta om alla planeter. Vi använder sajten Webmagistern.se för att träna namnkunskap och inbördes ordning av planeterna. Vi använder oss av app'en Stjärna 3D för att spana efter planeterna på stjärnhimlen. Vi skriver faktatexter för hand och på dator om alla planeter och redovisar för klassen. Vi bygger modeller av planeterna som vi hänger upp i taket i korridoren. Vi arbetar enskilt, i par, i grupp och alla tillsammans.

Kunskapskrav. Det här utvärderar vi:

Din förmåga att lära dig grundläggande samband och begrepp inom fysik. Du ska t.ex. veta vad planeter, solsystem och galaxer är. Din förmåga att samtala och reflektera kring olika begrepp och samband. Din förmåga att dokumentera undersökningar och redovisa ditt arbete både skriftligt och muntligt. 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: