Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Örngott med vinge

Skapad 2019-02-04 09:57 i Streteredsskolan Mölndals Stad
Slöjdprocess: Örngott med vinge - broderi ex. stjälkstyng, plattstyng … Sy maskin sömnad. Slöjd begrepp/ slöjdord som vi andvender på detta arbetsområde fålla, stadkant och dylikt. Planering/ Den första uppgiften i år 6 i textilslöjden Börja med planering – planering/-färg på örngott och motiv för broderi. Sy maskin sömnad olika slöjd begrepp/fålla, stadkant och dylikt.. Klippa tyg och sicksacka de låga sidor, därefter följ instruktioner/ arbetasblad Broderi – du ritar och färglägger på ett separat papper. Noggrant och snyggt även detta er en del av kunskaps och kommer att bedömas. Vid alla lektioners slut dokumenterar du ditt arbete, ex. fotar du ditt arbete och skriver vad du har gjort denna lektion och vad ska göra nästa lektion. Notera även de slöjder begrep/slöjdord som vi andvender på detta arbetsområde. Nu skall vi lära oss att sy/broderi ex. stjälkstyng, plattstyng …, du kan välja ett färdigt mönster eller göra ett eget. Det kan vara stort eller litet, men tanken är att du skall lära dig följa ett mönster och sy stygnen. Det är jätte kul när man väl är igång och ser arbetet växa fram! Lycka till! Hälsningar Sanja
Grundskola 6 Slöjd
Den första uppgiften i år 6 i textilslöjden är att sy maskin sömnad olika slöjd begrepp/fålla, stadkant och dylikt därefter sy ett örngott med broderat motiv.

Innehåll

 

Slöjdprocess:

 

Örngott med vinge - broderi ex. stjälkstyng, plattstyng …

 

Sy maskin sömnad.

 

Slöjd begrepp/ slöjdord som vi andvender på detta arbetsområde fålla, stadkant och dylikt.

 

 

Planering/ Den första uppgiften i år 6 i textilslöjden

 

Börja med planering – planering/-färg på örngott och motiv för broderi.

 

Sy maskin sömnad olika slöjd begrepp/fålla, stadkant och dylikt..

 

Klippa tyg och sicksacka de låga sidor, därefter följ instruktioner/ arbetasblad 

 

Broderi – du ritar och färglägger på ett separat papper.

 

Noggrant och snyggt även detta er en del av kunskaps och kommer att bedömas.

 

Vid alla lektioners slut dokumenterar du ditt arbete, ex. fotar du ditt arbete och skriver vad du har gjort denna lektion och vad ska göra nästa lektion.

 

Notera även de slöjder begrep/slöjdord som vi andvender på detta arbetsområde.

 

 

 

 

Nu skall vi lära oss att sy/broderi ex. stjälkstyng, plattstyng …, du kan välja ett färdigt mönster eller göra ett eget. Det kan vara stort eller litet, men tanken är att du skall lära dig följa ett mönster och sy stygnen. Det är jätte kul när man väl är igång och ser arbetet växa fram! Lycka till!

 

Hälsningar

 

Sanja

 

Uppgifter

 • Örngott med vinge - broderi ex. stjälkstyng, plattstyng …

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Metall, textil och trä. Materialens egenskaper, deras användningsområden och kombinationsmöjligheter med varandra och med andra material, till exempel nyproducerade och återanvända material. Hur material kan kombineras med digital teknik.
  Sl  4-6
 • Handverktyg, redskap och maskiner, hur de benämns och hur de används på ett säkert och ändamålsenligt sätt.
  Sl  4-6
 • Några former av hantverkstekniker, till exempel virkning och urholkning. Begrepp som används i samband med de olika teknikerna.
  Sl  4-6
 • Två- och tredimensionella skisser, modeller, mönster och arbetsbeskrivningar, såväl med som utan digitala verktyg. Hur de kan läsas, följas och kopplas till matematiska beräkningar.
  Sl  4-6
 • Slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och värdering av arbetsprocessen. Hur delarna i arbetsprocessen samverkar till en helhet.
  Sl  4-6
 • Dokumentation av arbetsprocessen i ord och bild, såväl med som utan digitala verktyg.
  Sl  4-6
 • Hur olika kombinationer av färg, form och material påverkar slöjdföremåls estetiska uttryck.
  Sl  4-6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: