Skolbanken Logo
Skolbanken

Pedagogisk planering för matematik

Bergatrollet, Dibber Sverige AB · Senast uppdaterad: 9 september 2019

Matematik finns omkring oss vid rutinsituationer eller vid matbordet. Vi vill tillsammans med barnen bekanta oss med matematik. Detta görs för att fånga det befintliga intresse för matematik. Genom att erbjuda olika matematiska aktiviteter vill vi skapa situationer där barn erbjuds möjlighet till att bekanta sig med matematik på olika sätt.

BAKGRUND

Genom mattesånger och ramsor, kort, leksaker, böcker, leken och  matematiska aktiviteter kan barn utveckla sitt intresse för siffror och räkning, storlek, tid, objekt position, längd och form.

MÅL

Syftet är att vi ska skapa arenor för barnen att bli nyfikna och få ett ökat intresse för matematik samt att skapa möjligheter för barnen att utvecklas individuellt och tillsammans med andra. Vi strävar efter att barnen ska utsöka sin kunskap om matematik i sin omgivning. Vi vill lägga grunden för ett matematiskt tänkande samt väcka barnens intresse och nyfikenhet för matematik. 

Vi vill öka intresset för: geometriska former, siffror, antal, symboler, färg, mönster.

METOD - GENOMFÖRANDE

Detta är ett arbete som sker kontinuerligt och dagligen i verksamheten som involverar alla barn i barngruppen, och även pedagogerna. Vi kommer hålla samlingar där fokus läggs på matematik där vi pratar om geometriska former, antal, färg och mönster m.m.

Att erbjuda barnen pedagogiska miljöer som uppmuntrar till lek och lärande. Ge barnen material de kan interagera med för att väcka nyfikenhet och lust till lära.

Matematiken genomsyrar den vardagliga verksamheten i matsituationen, fruktstunden och hallen för att ta några exempel.

DOKUMENTATION

Dokumentation kommer ske med hjälp av foto och text

UTVÄRDERING - UPPFÖLJNING

Arbetet kommer kontinuerligt utvärderas av oss pedagoger, både enskilt och tillsammans med barnen. Vi kommer samtala om den dokumentation som gjorts och diskutera för- och nackdelar med arbetet.


Läroplanskopplingar

utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära,

utvecklar sin förståelse för rum, form, läge och riktning och grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp samt för mätning, tid och förändring,

utvecklar sin förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar,

utvecklar sin matematiska förmåga att föra och följa resonemang,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback