Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Datorteknik1a kapitel 1-2

Skapad 2019-02-12 17:03 i Staffangymnasiet Hälsinglands utbildningsförbund, GY
Gymnasieskola Dator- och kommunikationsteknik
Kapitel 1 handlar om vad en vi menar med en dator och ger exempel på olika typer av datorer som finns runt omkring oss. I kapitel 2 går vi in på hur en dator arbetar och vad som krävs för att ett chip ska kunna användas för att räkna matematiskt.

Innehåll

Kapitel 1: En datoriserad värld

sidan 6 - 17 i textboken

I kapitlet beskrivs olika typer av datorsystem som vi kan hitta i ett hem eller på en arbetsplats. Du ska lära dig att beskriva vad som är gemensamt för alla datorer samt ge exempel på datorer som kan ses som "synliga" och "osynliga".

Boken beskriver också de komponenter som finns i alla datorer och vilka som kan finnas beroende på datorns användningsområde. Du ska lära dig vad de har för funktion i datorn och även kunna ge exempel på In- och Ut-enheter som kopplas till datorn.

I slutet av kapitlet finns ett avsnitt om historik och datorns utveckling.

Kapitel 2: Datorns princip

sidan 18 - 31 i textboken

I det här kapitlet beskrivs hur processorn är uppbyggd och fungerar. Du ska lära dig hur det binära, decimala och hexadecimala talsystemet fungerar och kunna göra uträkningar för att konvertera tal mellan dem.

Boken beskriver också de byggblock som processorn består av. Här lär du dig vad som menas med en processor-kärna, att skilja på beräkningsenheterna ALU och FPU, samt vad cache-minnet i processorn har för funktion. Du ska kunna beskriva några mått på en processors hastighet, såsom klockfrekvens, IPS och FLOPS. Vi gör en praktisk jämförelse av olika processor-modellers skillnader och användningsområden.

I slutet på kapitlet behandlas olika minnestyper; flyktiga och icke-flyktiga minnen. Du ska lära dig skilja på dem, varför de olika minnestyperna  behövs och kunna ge expempel.

Uppgifter

 • Frågor kapitel 1

 • Frågor kapitel 2

 • Prov kapitel 1-2

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Datorsystems uppbyggnad, komponenter och kringutrustningar.
  Dao  -
 • Kunskapskrav
 • Eleven beskriver utförligt och nyanserat hur dator- och kommunikationssystem är uppbyggda och fungerar samt hur driftsäkerhet och integritetsskydd uppnås i systemen.
  Dao  A
 • Eleven beskriver utförligt hur dator- och kommunikationssystem är uppbyggda och fungerar samt hur driftsäkerhet och integritetsskydd uppnås i systemen.
  Dao  C
 • Eleven beskriver översiktligt hur dator- och kommunikationssystem är uppbyggda och fungerar samt hur driftsäkerhet och integritetsskydd uppnås i systemen.
  Dao  E
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: