Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

"Stand by me" och novell

Maserskolan, Borlänge · Senast uppdaterad: 30 oktober 2023

Det finns många olika textgenrer och den berättande texten är en av dem. I detta arbetsområde kommer vi att arbeta med en variant av berättande text - novell.

"Stand by me" och novell.

Vi inleder arbetsområdet med att läsa olika noveller tillsammans och arbeta med de olika uppbyggnadsdelarna. Vi ser sedan filmatiseringen av Stephen Kings novell "Stand by me" och arbetar med de olika delarna. Genom att systematiskt träna på olika slags beskrivningar tar vi oss vidare mot arbetet att skriva en egen novell.

Mål

Du utvecklar din förmåga att förstå, tolka och analysera texter genom att läsa och diskutera noveller.  

Du får en större förståelse för att skriva gestaltande.

Du får en större förståelse för olika ords nyanser och blir säkrare på att välja ord som verkligen uttrycker det du vill.

Du får en större förståelse för berättarperspektiv och tempus och gör medvetna val när du skriver din text.

Du skriver en novell där du tillämpar det du lärt dig och visar att du kan anpassa språket efter syfte och mottagare.  

 

Arbetssätt

Novellen är en kort berättelse som följer ett speciellt mönster. I den korta texten kan mycket vara outtalat och därför blir det viktigt att läsa mellan raderna samt att hitta budskap som kan vara dolda. Genom att läsa, och analysera noveller utvecklas din läsförståelse. Tanken är också att detta ska ge dig en större förståelse för texttypen.

Jag går igenom hur en novell byggs upp (med inledning, konflikt, höjdpunkt och avslutning) och pratar om vad som kännetecknar en novell. Vi kommer också att diskutera person- och miljöbeskrivningar, berättarperspektiv, tempus samt gestaltande beskrivningar. 

Arbetsområdet avslutas med att du skriver en egen novell där du visar att du förstått novellens särart. Innan du börjar skriva ska du planera för din text, förslagsvis i en tankekarta, och även göra en disposition.

 

Bedömning

Vi kommer att läsa och analysera flera noveller, både muntligt och skriftligt, och jag kommer att bedöma din förmåga att tolka och resonera kring texters budskap. Arbetsområdet avslutas med att du skriver en egen novell vilken kommer att bearbetas och bedömas. 


Läroplanskopplingar

förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer,

förmåga att anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

förmåga att läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Gemensam och enskild läsning. Strategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syfte, avsändare och sammanhang. Att urskilja innehåll som kan vara direkt uttalat eller indirekt uttryckt i texten.

Gemensamt och enskilt skrivande. Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar.

Disposition och redigering av texter med hjälp av digitala verktyg. Bearbetning av egna och gemensamma texter till innehåll och form. Att ge och ta emot respons på texter.

Språkliga strukturer och normer. Stavning, meningsbyggnad, styckeindelning och olika typer av textbindning. Ordklasser och satsdelar.

Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i berättande och poetiska texter. Bildspråk, gestaltningar, parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra.

Ord och begrepp för att på ett varierat sätt uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Skillnader i språkanvändning beroende på syfte, mottagare och sammanhang. Språkets betydelse för att utöva inflytande.

Eleven skriver olika slags texter med viss språklig variation, i huvudsak fungerande struktur och innehåll samt viss anpassning till texttyp, syfte, mottagare och sammanhang. Eleven följer språkliga normer på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven läser skönlitteratur och sakprosatexter med flyt och visar grundläggande läsförståelse. Dessutom sammanfattar eleven olika texter med viss säkerhet. Eleven för enkla resonemang om innehållet i olika texter. Eleven visar också grundläggande kunskaper om skönlitteratur och de sammanhang som olika verk har tillkommit i.

Eleven skriver olika slags texter med relativt god språklig variation, fungerande struktur och innehåll samt relativt god anpassning till texttyp, syfte, mottagare och sammanhang. Eleven följer språkliga normer på ett fungerande sätt.

Eleven läser skönlitteratur och sakprosatexter med gott flyt och visar god läsförståelse. Dessutom sammanfattar eleven olika texter med god säkerhet. Eleven för utvecklade resonemang om innehållet i olika texter. Eleven visar också goda kunskaper om skönlitteratur och de sammanhang som olika verk har tillkommit i.

Eleven skriver olika slags texter med god språklig variation, väl fungerande struktur och innehåll samt god anpassning till texttyp, syfte, mottagare och sammanhang. Eleven följer språkliga normer på ett väl fungerande sätt.

Eleven läser skönlitteratur och sakprosatexter med mycket gott flyt och visar mycket god läsförståelse. Dessutom sammanfattar eleven olika texter med mycket god säkerhet. Eleven för välutvecklade resonemang om innehållet i olika texter. Eleven visar också mycket goda kunskaper om skönlitteratur och de sammanhang som olika verk har tillkommit i.

Matriser i planeringen
Novell
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback