Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Geografi

·

Årskurs:

6

Europa

Åsaskolan 6-9, Kungsbacka Förskola & Grundskola - slutgallrad · Senast uppdaterad: 6 maj 2019

I det här arbetsområdet kommer du att utveckla kunskaper om Europas namngeografi, men också om olika klimatzoner, kultur- och naturlandskap, hur naturen och vilka naturresurser det finns runt om i Europa. Du kommer också få visa dina kunskaper vad gäller hållbar utveckling samt föra egna resonemang kring vad man själv kan göra för att förbättra miljön. Människors levnadsvillkor kommer också vara en del av undervisningsinnehållet. Du kommer också utveckla ditt skrivande, genom att skriva en faktatext om ett Europeiskt land, som du sedan ska redovisa muntligt.

 

Syfte

Syftet med arbetsområdet är att du ska utveckla dina kunskaper om natur- och kulturlandskap. 
Du ska också utveckla din förmåga att göra geografiska analyser med hjälp av olika verktyg t.ex. karta, diagram och tabeller. Din förmåga att resonera kring etiska frågor inom hållbar utveckling, ska också utvecklas. 

 

 

Centralt innehåll

 - Levnadsvillkor

- Namngeografi - Europa

- Karta 

- Geografiska metoder för att analysera - t.ex. karta, tabeller, diagram 

- Begrepp ex. klimat, naturlandskap, kulturlandskap, natur, naturresurser

- Miljö, människor och hållbarhetsfrågor

(Se utdrag ur läroplanen nedan). 

 

 

Arbetssätt

 

Genomgångar, filmer, arbeta med häften, stenciler och lärobok, skriva faktatexter om ett land i Europa, karta, Seterra

Bedömning

Jag bedömer din muntliga förmåga på lektionerna, din faktatext, skriftligt prov på Europas namngeografi samt skriftliga underlag om hållbar utveckling och förmåga att göra geografiska analyser. 


Läroplanskopplingar

analysera hur naturens egna processer och människors verksamheter formar och förändrar livsmiljöer i olika delar av världen,

utforska och analysera samspel mellan människa, samhälle och natur i olika delar av världen,

göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker, och

värdera lösningar på olika miljö- och utvecklingsfrågor utifrån överväganden kring etik och hållbar utveckling.

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

söka information från olika källor och värdera dessa.

Jordens naturresurser, till exempel vatten, odlingsmark, skogar och fossila bränslen. Var på jorden olika resurser finns och vad de används till. Vattnets betydelse, dess fördelning och kretslopp.

Fördelningen av Sveriges, Nordens och övriga Europas befolkning samt orsaker till fördelningen och konsekvenser av denna.

Namn och läge på övriga Europas länder samt viktigare öar, vatten, berg, regioner och orter.

Kartan och dess uppbyggnad med färger, symboler och skala. Topografiska och tematiska kartor.

Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

Hur val och prioriteringar i vardagen kan påverka miljön och bidra till en hållbar utveckling.

Ojämlika levnadsvillkor i världen, till exempel olika tillgång till utbildning, hälsovård och naturresurser samt några bakomliggande orsaker till detta. Enskilda människors och organisationers arbete för att förbättra människors levnadsvillkor.

Handstil samt att skriva, disponera och redigera texter för hand och med hjälp av digitala verktyg.

Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel faktatexter, arbetsbeskrivningar, reklam och insändare. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och via sökmotorer på internet.

Eleven har grundläggande kunskaper om natur- och kulturlandskap och visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur.

I resonemangen beskriver eleven enkla samband mellan natur- och kulturlandskap, naturresurser och hur befolkningen är fördelad.

Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett i huvudsak fungerande sätt, samt för enkla resonemang om olika källors användbarhet.

Eleven kan resonera kring frågor som rör hållbar utveckling och ger då enkla och till viss del underbyggda förslag på miljöetiska val och prioriteringar i vardagen.

Eleven kan skriva olika slags texter med begripligt innehåll, i huvudsak fungerande struktur och viss språklig variation.

I texterna använder eleven grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med viss säkerhet.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då enkla resonemang om informationens användbarhet.

Sammanställningarna innehåller enkla beskrivningar, egna formuleringar och viss användning av ämnesspecifika ord och begrepp.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte och mottagare.

Eleven har grundläggande kunska­per om Sveriges, Nordens och Europas namngeografi och visar det genom att med viss säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback