Skolbanken Logo
Skolbanken

Föränderligt lärande, ett förhållningssätt, en process! Vt.-2019. ”Sommarskuggan” kliver in.

(Provförskola) Åre, Åre · Senast uppdaterad: 22 februari 2019

I vårt gemensamma tema i Åre kommuns förskolor ” Barn relationsskapande”, så ger temat oändliga ingångar för att ge barnen möjligheter till många uttrycksformer. Processarbete i progression, att vi vuxna lärare och pedagoger skapar förutsättningar för barnen att få tillgång till material, utrymme för ett lärande med bredd och djup. Vi behöver prata om lärande, vad det innebär. Dokumentera och ge barnen möjlighet till reflektion över det som de upplever. På Mellanzon så gör vi Bla. Detta genom att arbeta i mindre grupper, genom morgonmöten, reflektionsmöten där barnens tankar står i fokus och vuxna skärper vår lyssnande förmåga lite extra. Undervisningsbegreppet förstärks i vår läroplan för förskolan (Lpfö-2018), från 1/7, så börjar den att gälla. Varför vänta in det nya? När vi tillsammans med era barn kan börja att fördjupa oss i vad det kan/kommer att innebära för oss i vår förskola och för era barn. Spännande utveckling.

Sommarskuggan har klivit in bland dinosaurierna och havet på Mellanzon.

Vi arbetar med ett projekt som rör dinosaurier, arbetet började under hösten -18 och är ett lärande i progression som rör sig framåt, rör sig på bredden ”mångfald” på olika sätt utifrån barnens intressen och utifrån vår verksamhetsplan och styrdokument.

Projektet om havet som vi arbetade mer frekvent med under föregående terminer -2017-18 har också klivit in ”dörren har öppnat sig” från att inte varit helt stängd och nu är den ganska öppen. I havs projektet är det otroligt mycket ingångar,  barn över ”huset” blandade åldrar kliver in på Mz och leken och lärandet sker i samspel mellan varandra ”kollegialt lärande”. Skapandet och forskandet är igång.

Miljö: Experimenterande station har byggts upp, dinosaurievärld har kommit till, ny båt har skapats för att läggas till i leken...

Materialet runt projektet har återigen plockas fram (var inte undanplockat helt, men stod inte i fokus). Leken behöver rekvisita, en ny båt har konstruerats av barnen själva med stöd av medforskande lärare/pedagoger. Då den  gamla båten nu är rekvisita i dinosaurievärlden. Ja, så nu behövde resande mellanzons barn en ny båt, då en längtan att resa ut på havet igen hade återuppstått och fått nytt liv i samband med att ”nya” och ”gamla” kompisar gränsöverskridande i ”huset”.

I december månad runt jul, klev  ”Sommarskuggan” ( sommarlovsprogrammet- barnkanalen), in på Mz. Leken runt havet, resa till dinosaurierna i båten kombinerades helt plötsligt med sommarskuggans busigheter. Barnen ville leka sommarskuggan, titta på sommarskuggan, göra egna skuggor i samspel med varandra och i leken runt dinosaurierna och havet. Detta har inneburit att nytt material, nya tekniker och lärdomar hos både barnen och oss vuxna varit ”omedelbart och fantastiskt”. Skriftspråk, meddelanden och postlådan klev in som en stormvind och uttrycksformer som kanske låg lite i dvala kom till liv igen.

Så roligt och så spännande!

Leken har en central betydelse, det ska ges tid för lek som barnen själva har inflytande i att initiera.Vi lärare och pedagoger ska organisera för lek, för erbjudanden och arbeten i små grupper. Lärande miljöer där barnen kan lära av varandra, men också miljöer och material som kan erbjuda, kopplas till undervisningen.Genomtänkta ”världar” såsom tex. Dinosaurievärlden, Sommarskuggan och Rollek runt hav/familj, uppdrag ute i naturen för att visa på vikten av miljön och ut ifrån ett hållbarhetsperspetiv.

Materialet och miljöerna ska vara meningsskapande, att vi tex. Arbetar med fakta runt dinosaurier, runt havet, vad händer i naturen i världen, kretslopp och resurser. Hur tar vi till vara och vårdar det vi har tillsammans, ansvaret som vi människor har att göra olika val, bidra till en hållbar utveckling - såväl ekonomisk och social som miljömässig. Utikuligt (utepedagogiskt material , bygger på Lpfö), är ett sätt för oss på Mz, att försöka bidra till att barnen utvecklar och tillägnar sig kunskaper om olika områden, språk , matematik, samhälle, ett ekologiskt och varsamt förhållningssätt till sin omgivande miljö till natur och samhälle mm. Utikuligt utmanar och stimulerar barnens intresse och tar tillvara på barnens nyfikenhet. Och inte minst så får de utveckla rörelseförmåga, rörelseglädje i fysisk aktivitet och vistas ute på vår gård, i naturens olika miljöer. En hälsosam livsstil i vardagen på förskolan med kompisarna, tala om RELATIONSSKAPANDE.

Vi läser och forskar, reflekterar tillsammans. Här är ni därhemma otroligt viktiga för oss, att förmedla och gärna kliva in i de projekt som vi arbetar med på förskolan på olika sätt. Att arbeta med och tillsammans med hemmet stärker samhörighet och ger energi till oss vuxna och barnen. Ni därhemma är viktiga för oss.

Finns sommarskuggan på riktigt?, kan man röra sig som en skugga? , ide’er utifrån pedagogernas reflektion och reflektion tillsammans med barnen utmynnade i att: göra egna skuggor tillsammans bakom tyllgardiner med IKT, ljusets hjälp. Skapa egna ”sommarskuggor” av olika material och tekniker. Använda oss av qr koder, film för att ta del av varandras, kompisarnas arbeten i projekten mm.

Att arbeta med många uttrycksformer är berikande, att utifrån barnens behov/gruppens, men även utifrån individen vara flexibel och uppmuntra till lärande, förändrat lärande bygger på att vi lärare och pedagoger är känslomässigt närvarande, att vi finns för ditt/dina barn. Att vi stöttar, lär ut ömsesidiga uttryck och sätter ord på det som sker tillsammans med barnen och i relation till er i familjen. 

Att vi är lyhörda, respektfulla och möter varandra utifrån ett empatiskt förhållningssätt.

Förändring och tillägg i våra miljöer för att kunna utmana barnen i lärandet, en nyfikenhet hos oss vuxna att ta del av barnens nyfikenhetsområde ställer höga krav på oss. Vi kan ju inte säga något om ett förändrat lärande utan att själv kliva in och försöka förstå vad som händer i leken, i skapandet, i utforskandet.

Syfte med att ”öppna dörren ” för ”Sommarskuggan” är:

•Att vi ska fokusera på vad det är som faschinerar/lockar barnen, vad hållet de på med, varför är sommarskuggan intressant, vad i sommarskuggan är det som intresserar barnen?

Vilket lärande kan vi ta del/se,  försöka förstå vad är det som pågår?

•Kan vi lärare/pedagoger bidra till lärandet genom att agera, tillföra material, fakta/kundskap, för ett förändrat lärande?

•Kan vi lärare/pedagoger utveckla arbetet med att erbjuda barnen den digitala tekniken, naturligt verktyg i vardagen som en självklar del i förskolans arbete på Mz.

Det är mycket som händer varje sekund,” idag vet vi att det skapas en miljonkopplingar mellan hjärnceller i en tvååringshjärna”. Så det gäller att hänga med. Progression betyder RÖRELSE, att skrida fram på latin. Lärande pågår ständigt och här är samspelet otroligt viktigt med omkringgivande miljön- människorna, tingen och dokumentationerna man möter, allt har betydelse. Så det gemensamma temat för våra förskolor har BETYDELSE. Vi tar gemensamt ställning för att ge barnen, ditt/dina barn rika möjligheter till tankemässiga vägval och strategier.

Att arbeta med processer som ör tillgängliga för både barn och lärare/pedagoger, att använda och påverka. Ett sätt som vi arbetar med på Mz är vår Processvägg. Barnens tankar och arbeten läggs till i en föränderlig vägg, där de kan undersöka själva och tillsammans,  lägga till material, söka fakta tillsammans med kompisarna på Mz och lära av varandra. Eget inflytande och delaktighet utifrån demokratiskt förhållningssätt.

Vad vill de veta mera om?

Vad behöver de för att undersöka?

Tillsammans med vem och var?

Det är spännande att varje dag ta del av vad barnen gör, vad barnen säger, att varje dag få nya möjligheter att lära mer om tex. Sommarskuggan, hur dinosaurierna låter, rörelsen ifrån hajarna i vattenbadet eller forskandet utifrån barnens frågor. Kunskaper, lärande, inhämtande...sker ju på olika sätt, vi behöver olika förutsättningar och tid för att ”våga”, vilja prova att undersöka. Iakttagandet kan också vara ett forskande.

Miljöerna behöver därför finnas, material vara tillgängligt för barnen att självständigt, med eget inflytande få kunna ta del av varje dag. För vem ska bestämma just när ”mitt” lärande ska ske, eller när jag som individ vill tex. Gipsa mer, gipsa varje dag för att utveckla min teknik i att klippa, gipsa, blanda. Kanske lär jag en kompis nästa dag, en kompis som kanske inte var här föregående dag/vecka, dom också vill pröva ett nytt material tillsammans med andra eller kanske själv. Eller kanske vet kompisen något om dinosaurierna eller sommarskuggan som inte jag vet? , kanske kan vi leka leken tillsammans?

Kanske behöver ” sommarskuggan en kropp” , för att komma och hälsa på oss på MZ?

Vi får väl se framöver vad som händer vart barnens intressen leder....


Läroplanskopplingar

förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,

respekt för allt levande och omsorg om sin närmiljö.

att förskolan tillämpar ett demokratiskt arbetssätt där barnen aktivt deltar, och

göra barnen uppmärksamma på att människor kan ha olika attityder och värderingar som styr deras synpunkter och handlande, och

samarbeta med hemmen när det gäller barnens fostran och med föräldrarna diskutera regler och förhållningssätt i förskolan.

utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama,

utvecklar sin förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar,

utvecklar sin förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp,

utvecklar sin förmåga att urskilja teknik i vardagen och utforska hur enkel teknik fungerar,

utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap, och

ges förutsättningar för utveckling och lärande och samtidigt stimuleras att använda hela sin förmåga,

ställs inför nya utmaningar som stimulerar lusten att erövra nya färdigheter, erfarenheter och kunskaper,

ges goda förutsättningar att bygga upp varaktiga relationer och känna sig trygga i gruppen,

stimuleras och utmanas i sitt intresse för naturvetenskap och teknik,

utvecklar sin förmåga att uttrycka sina tankar och åsikter och därmed få möjlighet att påverka sin situation,

utvecklar sin förmåga att ta ansvar för sina egna handlingar och för förskolans miljö, och

att alla barn får ett reellt inflytande på arbetssätt och verksamhetens innehåll.

förbereda barnen för delaktighet och ansvar och för de rättigheter och skyldigheter som gäller i ett demokratiskt samhälle.

att ge föräldrarna möjligheter till delaktighet i verksamheten och att utöva inflytande över hur målen konkretiseras i den pedagogiska planeringen,

beakta föräldrarnas synpunkter när det gäller planering och genomförande av verksamheten.

att dokumentation, uppföljning, utvärdering och analys omfattar hur läroplansmålen integreras med varandra i det pedagogiska arbetet,

att verksamheten i sin helhet, dvs. dess förutsättningar, organisation, struktur, inne­ håll, aktiviteter och pedagogiska processer dokumenteras, följs upp och utvärderas,

barns delaktighet och inflytande i dokumentation och utvärderingar, vad och hur barn har möjlighet att påverka och hur deras perspektiv, utforskande, frågor och idéer tas till vara, och

förskolans arbetsformer utvecklas så att barnens aktiva inflytande gynnas,

förskolans lärandemiljö utformas så att barnen får tillgång till en bra miljö och material för utveckling och lärande,

verksamheten utformas så att barn får det särskilda stöd och den hjälp och de utmaningar de behöver,

personalen kontinuerligt får den kompetensutveckling som krävs för att de professionellt ska kunna utföra sina uppgifter.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Att skapa möjligheter för erbjudanden, olika språk!

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback