Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

5

Tid, tabeller och diagram

Bäckagårdsskolan, Halmstad · Senast uppdaterad: 14 april 2020

I kapitlet Tid, tabeller och diagram lägger vi fokus på tidsberäkningar och att kunna avläsa olika sorters tabeller och diagram. Vi kommer träna på att beräkna medelvärde och avläsa typvärde och median.

Syfte / förmågor

 Begreppsförmågan - Du ska kunna förstå och förklara följande begrepp:

y-axel

x-axel

frekvens

typvärde

medelvärde

median

stapeldiagram

linjediagram

cirkeldiagram

 

Kommunikativa förmågan

Du ska kunna delta muntligt i diskussioner i grupp och vid genomgångar. Du ska förklara hur du tänker när du gör dina beräkningar. Du ska skriftligt kunna visa hur du löser olika uppgifter samt välja en effektiv strategi för att lösa ett problem.

Procedurförmågan

Du ska kunna läsa av och ange analog och digital tid. Du ska kunna göra beräkningar med tid. Du ska kunna plocka ut information ur tabeller och diagram och beräkna medelvärde, typvärde och median.

Analysförmågan

Du ska kunna förklara sambandet mellan olika begrepp och förklara vad de innebär. Du ska kunna formulera och lösa problem genom att använda olika strategier anpassade till vilket problem du ska lösa.

Metakognitiv förmåga

Du ska kunna se om ditt svar är rimligt. Du ska kunna välja en metod utifrån den uppgift du ska lösa. Du ska kunna använda dig av olika strategier när du löser problem.

Undervisning

Du kommer att:

  • arbeta i par, grupp och enskilt (EPA)
  • diskutera matematik
  • vara med vid genomgångar

Bedömning

Se matris


Läroplanskopplingar

Tabeller och diagram för att beskriva resultat från undersökningar, såväl med som utan digitala verktyg. Tolkning av data i tabeller och diagram.

Lägesmåtten medelvärde, typvärde och median samt hur de kan användas i statistiska undersökningar.

Eleven kan välja och använda i huvudsak fungerande matematiska metoder med viss anpassning till sammanhanget för att göra enkla beräkningar och lösa enkla rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med tillfredställande resultat.

Eleven kan redogöra för och samtala om tillvägagångssätt på ett i huvudsak fungerande sätt och använder då bilder, symboler, tabeller, grafer och andra matematiska uttrycksformer med viss anpassning till sammanhanget.

Matriser i planeringen
Bedömningsmatris
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback