Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Tema människan

Skapad 2019-03-06 10:53 i Hålabäcksskolan B Kungsbacka Förskola & Grundskola
Grundskola F – 9 Bild
Teckna,fota, måla och forma människor

Innehåll

Tema människan v 35-43

Syfte:

teckna , fota ,måla och forma människor för att träna sig på att se och tekniker för att göra detta

 

Uppgifter:

 

Teckna kroki. Tre krokiteckningar Tänk på mellanrumsformer, proportioner mellan kroppsdelar, riktningar, balans och tyngdpunkt. Målet är att känna att bilden föreställer en människa som står Prova att arbeta med lådor, ovaler och rör. Välj en av dina bilder och teckna miljön runt modellen. 

 

B

1. Arbeta digitalt . Ta ett foto av ditt ansikte. Se till att du får bra kontrast mellan ljus och skugga. Arbeta med fotot digitalt Undersök programmets olika funktioner.  Jobba med linjer och ytor.  Målet är att ansiktet skall ha volym med hjälp av ljus och skugga.

2. Gör ett ansikte med volym utifrån fotot. Börja med linjer och sedan ytor. 

Alternativ. 

1. Ta ett foto rakt framifrån av ditt ansikte. Redigera det svartvitt, dela på mitten. Maila till mig. Jag skriver ut till nästa lektion.

2. Teckna andra halvan av ditt ansikte på papperet. Använd olika blyertspennor, stompfers, grafitpulver och knådsudd för att hitta rätt gråtoner.

 

C. 

Teckna av din hand. Tänk på mellanrumsformer, riktningar. Skapa volym med skuggor. Om du hinner så byt hand, teckna med din ovana hand och jämför resultaten.

 

D .

Gör en skulptur som föreställer en människa som går i ett demonstrationståg för miljön. Figuren ska bära på ett plakat med ett budskap.

Använd ståltråd, papier maché, gipsbindor och färg.

Tänk på att kroppen också uttrycker budskap och känsla med sin rörelse.

  

 

 

Matriser

Bl
CÄ-gruppen Bildmatris årskurs 7-9

BILDMATRIS, årskurs 7-9

Bedömning
Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Idéer, inspiration
Eleven kan i det bildskapande arbetet bidra till att utveckla idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
Eleven kan i det bildskapande arbetet utveckla delvis egna idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
Eleven kan i det bildskapande arbetet utveckla egna idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
Hantera tekniker, verktyg och material
I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt och prövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.
I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett relativt väl fungerande och varierat sätt och prövar och omprövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.
I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande och varierat och idérikt sätt och prövar och omprövar då systematiskt hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.
Lösa problem (Arbetsprocessen)
Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.
Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som efter någon bearbetning leder framåt.
Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: