Skolbanken Logo
Skolbanken

Kurser:

HISHIS01a1, SAMSAM01b

FN, folkrätten och mänskliga rättigheter

Rodengymnasiet, Norrtälje · Senast uppdaterad: 18 juni 2019

I den här delkursen arbetar vi med internationella samhällsfrågor. Det inkluderar frågor om demokrati och folkrätten, t.ex. de mänskliga rättigheterna och den humanitära rätten i väpnande konflikter, liksom frågor kopplade till hållbar utveckling. Vi tar upp betydelsen av internationella samarbeten samt FN:s roll i världspolitiken.

Momentet behandlar sidorna 9-36 (Kapitel 1 Demokrati), 73-77 (Kapitel 2, sidorna om FN:s politiska system), 111-137 (Kapitel 4 Mänskliga rättigheter), 267-83 (kapitel 10 Hållbarhet) i läroboken Stringent 1b (1:a upplagan)

 

Momenten kommer att examineras genom:

  • Ett kunskapstest om mänskliga rättigheter och den humanitära rätten
  • Skriftlig uppgift som handlar om globala samhällsfrågor (välfärdsanalys eller konfliktanalys). 

Ni ska kunna:

  • Redogöra för de mänskliga rättigheterna och diskutera vad som händer när olika rättigheter hamnar i konflikt med varandra.
  • Koppla de mänskliga rättigheterna till folkrätten i väpnade konflikter, samt diskutera orsaker, konsekvenser samt lösningar på humanitära kriser.
  • Redogöra vad begreppet folkmord innebär.
  • Analysera någon internationell samhällsfråga.
  • Söka, granska och hantera information i samband med analysen av den internationella samhällsfrågan.

Lektionsplaneringar publiceras i OneNote

Internationell humanitär rätt – får man bomba sjukhus?

 


Läroplanskopplingar

Industrialisering och demokratisering under 1800- och 1900-talen samt viktiga globala förändringsprocesser och händelser, till exempel migration, fredssträvanden, resursfördelning och ökat välstånd, teknisk utveckling, internationellt samarbete, mänskliga rättigheter, jämställdhet, kolonialism, diktaturer, folkmord och konflikter.

Demokrati och politiska system på lokal och nationell nivå samt inom EU. Internationella och nordiska samarbeten. Medborgarnas möjligheter att påverka politiska beslut på de olika nivåerna. Maktfördelning och påverkansmöjligheter i olika system och på olika nivåer utifrån olika demokratimodeller och den digitala teknikens möjligheter. Digitalisering och mediers innehåll samt nyhetsvärdering när det gäller med frågor om demokrati och politik.

De mänskliga rättigheterna; vilka de är, hur de förhåller sig till stat och individ och hur man kan utkräva sina individuella och kollektiva mänskliga rättigheter.

Folkrätten i väpnade konflikter. Den internationella humanitära rätten och skyddet för civila i väpnade konflikter.

Matriser i planeringen
Internationell politik
Uppgifter
Mänskliga rättigheter (Samhällskunskap)
Globala samhällsfrågor (Samhällskunskap)

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback