Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

7 - 9

Ligger Sverige i Iran

Ornäs skola, Borlänge · Senast uppdaterad: 8 november 2021

Tioåriga David tvingas lämna sitt hem eftersom familjens hus exploderar mitt i natten. Han flyr ensam från Afghanistan. I fyra år är han på flykt i främmande länder.

I Iran får David jobba tre år i en källare. Som betalning får han mat och en sängplats. Med hjälp av en smugglare vandrar han över bergen till Turkiet i snö och isande kyla. Han måste gömma sig i lastbilar och paddla över Medelhavet i en liten gummibåt. Flera gånger under flykten skadar David sig så illa att han nästan dör. Men hans starka vilja att överleva tar honom ända till Sverige. 

 

Vi ska under några veckor läsa och arbeta med boken "Ligger Sverige i Iran", skriven av en tidigare elev på Ornäs skola: David Mohseni. 

 

Till varje kapitel kommer du att få svara på några frågor, ibland kortfattat och ibland något utförligare. Boken finns på inläsningstjänst om du vill kombinera läsandet med att lyssna. 

 

 

Som en avslutning ska vi se och lyssna på Loke – flykten från Sverige 

 

Frågor att diskutera efter att vi lyssnat på Loke:

Vad handlar texten om? 

Skulle det kunna hända i verkligheten? Motivera ert svar. 

Hur tänker vi (etik) om människors värde och flyktingproblem?

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med flyt genom att, på ett i huvudsakfungerande sätt, välja använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att göra enkla sammanfattningar av olika texters innehåll med viss koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven grundläggande läsförståelse.

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk.

Eleven kan också föra enkla resonemang om verket med kopplingar till dess upphovsman.

Eleven drar då till viss del underbyggda slutsatser om hur verket har påverkats av det historiska och kulturella sammanhang som det har tillkommit i.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Checklista inför inlämning
Frågor till boken

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback