Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Världen & kartan åk7 vt19

Skapad 2019-03-08 14:15 i Vikingaskolan Lunds för- och grundskolor
Grundskola 7 Geografi
Var ligger olika platser? Hur kan vi ta reda på det? Detta är ett arbetsområde om kartor och världen.

Innehåll

Mål för elev

Du ska förstå hur du använder kartor så att du kan ta reda på saker om olika platser i världen. Du ska känna till var viktiga platser i världen ligger.

Innehåll

Arbetsområdet handlar om kartor. Hur använder man kartor och hur är kartor uppbyggda. Arbetsområdet handlar också om att veta var viktiga platser i världen ligger. Vi kommer också att arbeta med viktiga begrepp. Dessutom ska du lära dig var viktiga platser i världen ligger.

Genomförande

Vi kommer att ha genomgångar, se filmer samt ha övningar i grupp och enskilt.

Redovisning

Vi kommer att ha ett prov på slutet.

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker, och
  Ge
 • Centralt innehåll
 • Namn och läge på världsdelarnas viktigare länder, vatten, öar, berg, öknar, regioner och orter.
  Ge  7-9
 • Kartan och dess uppbyggnad med gradnät, färger, symboler och olika skalor. Topografiska och olika tematiska kartor.
  Ge  7-9
 • Metoder för att samla in, bearbeta, värdera och presentera geografiska data, till exempel om klimat, hälsa och handel, med hjälp av kartor, geografiska informationssystem (GIS) och geografiska verktyg som finns tillgängliga på internet, till exempel satellitbilder.
  Ge  7-9
 • Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.
  Ge  7-9

Matriser

Ge
Bedömningen gäller

Steg 1
Steg 2
Steg 3
Geografi
Förmågan att använda kartor
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett i huvudsak fungerande sätt, samt för enkla och till viss del underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett relativt väl fungerande sätt, samt för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans. trovärdighet och relevans.
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett väl fungerande sätt, samt för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.
Geografi
Förmågan att veta var platser ligger (namngeografi)
Eleven har grundläggande kunskaper om världsdelarnas namngeografi och visar det genom att med viss säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt .
Eleven har goda kunskaper om världsdelarnas namngeografi och visar det genom att med relativt god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Eleven har mycket goda kunskaper om världsdelarnas namngeografi och visar det genom att med god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: