Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

Jämställdhetsplanering Empati- Nissen

Förskolan Tomtberga två, Östhammar · Senast uppdaterad: 1 mars 2022

Genom att vara närvarande i barnens lek hjälps vi åt att träna på det sociala samspelet och samtalar med barnen om känslor som uppstår vid konflikter. Genom skogenbesök, ser vi möjlighet att utveckla vår empatiska förmåga genom att vara rädda om djur och natur.

28/2-22

Avdelningens mål:

Att öka barnens empatiska förmåga i gruppen, att lära sig att samarbeta för goda och varaktiga relationer i barngruppen. 

Aktivitet:

Vi har skapat olika lekmiljöer inne på avdelningen, till bornholmssamlingen ”alla får åka med”. Vi har gjort flanosagan ”alla får åka med” till barnen som de själva får återberätta och leka med. Samt ett rum där man kan dramatisera leken under sin vistelse på förskolan. Boken ”Alla får åka med” tar upp känslor som ledsen och glad, vi kan tillsammans med barnen ställa frågor om olika känslor samt prata om hur det är att vara ledsen och vad som gör en glad under leken.

När vi går till skogen visar vi hänsyn och empati för djuren då vi pratar med barnen om att vi ska vara rädda om djur och natur och inte förstöra djurens hem. T ex myrstacken eller skogen där djuren faktiskt bor.

När vi leker på avdelningen är vi pedagoger nära till hands och kan hjälpa barnen i olika situationer som uppstår i den fria leken. Så som att vänta på sin tur, dela med sig, leka tillsammans mm.

 

När? Var? Hur? Varför?

Vi samtalar med barnen i olika situationer som de ställs inför under dagen på förskolan och om de känslorna man kan känna i de olika situationerna. Ledsen, glad, förvånad osv. Vi ställer frågor till barnen medvetet, "hur kändes det för dig?" "Hur tror du att din kompis känner sig?

När vi går till skogen pratar vi ofta om djuren i skogen. Vi pratar om vad dom äter, att man inte får förstöra i skogen eftersom det är djurens hem, man får inte låta för högt i skogen för då kan djuren bli rädda.

Vi samtalar med barnen om känslor och kan visualisera känslorna genom mimik för att förstärka förståelsen för de yngre barnen. 

Resultat - hur blev det?



 

Analys - använd fördjupande frågor som t.ex. Varför blev det som det blev? Hur gjorde vi? Vad behöver ändras till nästa gång?


Läroplanskopplingar

förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,

barnen får sina behov respekterade och tillgodosedda och får uppleva sitt eget värde,

stimulera barnens samspel samt hjälpa och stödja dem att bearbeta konflikter, reda ut missförstånd, kompromissa och respektera varandra,

sin identitet och känna trygghet i den samt medvetenhet om rätten till sin kroppsliga och personliga integritet,

får goda förutsättningar att bygga upp tillitsfulla relationer och känna sig trygga i gruppen,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback