Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

Byggen i Minecraft

Förskolan Vega, Norrtälje · Senast uppdaterad: 12 mars 2019

I barngruppen pågår ett projekt runt husbyggen. Som en del i projektet har också intresset väckts för kartor. Genom barnintervjuer har vi tagit reda på vad barnen själva vill få lära sig. Ett av önskemålen är att få lära sig ett nytt spel. Kan en spelbaserad undervisning komplettera och berika pågående projekt?

Projektinriktat arbetssätt innebär att vi under en period arbetar med ett bestämt innehåll. Vi väljer projekt utifrån barnens funderingar, hypoteser, teorier och intressen. För oss är det viktigt att barnen får känna att deras tankar och teorier tas på allvar och det som de uttrycker är viktigt och intressant. Tillsammans med barnen söker vi svar på deras frågor. Det är utforskandet i sig som är viktiga, inte enbart svaret. Projekten kan därför inte planeras detaljerat utan det handlar snarare om att planera hur vi startar upp och vilka metoder vi använder för att veta hur vi ska gå vidare. Projekten kan genomföras med hela barngrupper eller en mindre grupp barn, de kan pågå i några veckor eller flera år.

Vad?

Vi planerar att använda spelet Minecraft och karaktären Steve från samma spel för en spelbaserad undervisning som kan komplettera och berika övrig undervisning. Genom olika uppdrag från Steve, som både kan genomföras i Minecraft och på andra ställen, tänker vi oss att barnen ska upptäcka likheter och skillnader och därigenom se mönster i rumsuppfattning, bygg och konstruktion samt tillägna sig olika matematiska begrepp. I projektet ska barnen också ges möjlighet att utveckla sitt intresse för skriftspråket samt få möjlighet att utforska med den egna kroppen som verktyg.

Varför?

Under det här året är ett av förskolans prioriterade mål att arbeta med att barnen ska få ett reellt inflytande. I gruppen arbetar vi därför också med barnens egna mål. I förskolan finns inga uppnåendemål men vi strävar efter att barnen ska bli medvetna om sina lärprocesser och hur de hänger ihop med aktiviteter och mål. I barnintervjuer har barnen fått svara på vad de vill lära sig mer om. Tillsammans med barnen har vi sedan titta på alla svar och sammanfattat dem i tre mål som gruppen ska arbeta med under våren. De målen är:

  • Alla barn som vill ska få öva på bokstäver och ord så att de sen ska kunna lära sig läsa

  • Alla barn som vill ska få lära sig ett nytt spel på iPaden.

  • Alla barn som vill ska få träna på olika rörelser med kroppen.

Spelet Minecraft har vi valt med utgångspunkten att det går att koppla till gruppens pågående projekt om byggen och intresset för kartor samt att det är ett så kallat sandlådespel där kreativt skapande är i fokus.

Vi pedagoger kan i vår dokumentation av projektet husbyggen se att vi har arbetat med massor av olika utvecklingsområden under projektets gång, men att vi har varit dålig på att belysa matematiken i vårt arbete. Inför våren har vi därför valt att fokusera mer på matematik och planerar att använda oss av Minecraft och uppdrag från Steve för att fördjupa det lärandet.

Vem/vilka?

Barngruppen består av 16 barn som är 5-6 år. Alla barn ska ges möjlighet att delta.

Vi vet inte hur stor erfarenhet barnen har av spelet Minecraft men de pratar inte om det mer än i undantagsfall. En dag var det ett barn som hade motiv från Minecraft på sin tröja. I en situation tillsammans med ytterligare två barn startade en diskussion runt motivet. En pedagog blev nyfiken och frågade barnen om det. De berättade att det är ett spel som heter Minecraft, att karaktären på motivet heter Steve, att han finns i Minecraft tillsammans med massa djur samt att man i spelet kan bygga och spränga.

Hur?

Vi kommer att starta upp projektet med ett hemligt uppdrag. Uppdraget kommer till barnen i form av ett brev som även innehållet en QR-kod. Bakom koden gömmer sig en digital skattkarta. Barnen måste ta sig till krysset för att kunna läsa meddelandet. Uppdragsjakten kommer att innehålla övningar och uppdrag med fokus på att lära känna Steve och att Steve får lära sig våra namn. När barnen har introducerats för Steve kommer de att bjudas in till spelet och det första steget blir att fritt undersöka spelets möjligheter.

Karaktären Steve kommer sedan att vara den som knyter ihop projektet genom att skicka brev till barnen med olika uppdrag, både på papper och genom digitala medier. Barnen ges möjlighet att samarbeta runt olika byggen både i den verkliga världen och i en virtuell värld. Till sin hjälp har de en mängd olika material. Uppdragen kommer vara sådant de ska göra i Minecraft men också i den verkliga världen. Barnen kommer därför kunna arbeta parallellt vid iPad och i t ex bygghörnan. Uppdragen kommer t ex att vara att bygga så högt de kan, bygga lika som någon befintlig byggnad, bygga lika i två olika material eller att bygga efter någon funktion. Det kan också vara uppdrag i form av att t ex skriva sina namn av naturmaterial eller att skapa en hinderbana. Steve kommer att kommunicera med barnen i form av brev och barnen får “redovisa” sina uppdrag i form av bilder på en dokumentationsvägg som Steve har valt ut.

Aktiviteterna ska kunna ske hela dagen då material, verktyg och dokumentationer ska finnas tillgängligt för alla i våra miljöer. Uppdragen från Steve sätts upp på väggen, på en förbestämd plats. Barn har olika inlärningsstilar där en del testar direkt medan andra behöver få observera först och prova i sin takt. Om det är barn som väljer att inte delta alls behöver vi pedagoger fundera över varför och vad vi kan göra för att undervisningssituationen ska fungera även för det barnet. Pedagogerna deltar aktivt, visar intresse och ställer utmanande frågor samt observerar och dokumenterar kontinuerligt för att sedan reflektera tillsammans kring vad som intresserar och väcker funderingar hos barnen. Reflektionerna sker både mellan pedagog-pedagog, pedagog-barn och barn-barn. Dessa reflektioner driver sedan arbetet framåt. Vid våra arbetslagsreflektioner varannan vecka beslutar vi om hur vi ska gå vidare och vilka uppdrag vi ska ge barnen för att utmana dem under kommande period.

Koppling till teorier?

Vi utgår från ett designteoretiskt perspektiv (Staffan Selander, Gunther Kress) där utgångspunkten är att barnen lär i samspel och kommunikation, samt att kommunikationen är multimodal och sker genom en mängd olika uttryckssätt där barnen ska orientera sig och skapa mening.

Inför arbetet med det här projektet har vi läst "Lusten att förstå" av Peter Gärdenfors (2010). Gärdenfors (2010) beskriver hur förmågan att se mönster är viktigt för vårt lärande. Genom att uppleva bygget av världar i flera olika kontexter ger vi möjlighet till att upptäcka vad som är allmängiltigt och vad som mer är undantag. Att kombinera den verksamhet som pågår med möjligheten till att bygga och skapa världar digitalt förväntas ge ytterligare en dimension att reflektera kring. Gärdenfors beskriver också hur ett sätt att utnyttja barnens inre motivation och nyfikna utforskande, är använda sig av olika uppdrag som påminner om datorspel i sitt upplägg.

 


Läroplanskopplingar

utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande,

utvecklar intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och deras kommunikativa funktioner,

utvecklar sin förståelse för rum, form, läge och riktning och grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp samt för mätning, tid och förändring,

utvecklar sin förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar,

utvecklar sin förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp,

att alla barn får ett reellt inflytande på arbetssätt och verksamhetens innehåll.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback