Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia

·

Årskurs:

7

"Redan de gamla grekerna..." eller romarna?

Färsingaskolan, Sjöbo · Senast uppdaterad: 18 maj 2022

"Redan de gamla grekerna..." är ett talesätt som man kan använda för att beskriva att det finns något i vår egen tid som började hos grekerna redan för flera tusen år sedan. Efter grekerna kom romarna och gjorde all mark runt Medelhavet till sin. Också från dem har vi ärvt en hel del. Nu ska vi reda ut vad grekerna gjorde och vad romarna gjorde. Det kommer att handla om allt från demokrati till blodiga krig, från teater till gladiatorspel. Häng med!

Konkretiserade mål

 

  • Du ska ha kunskaper om antikens Grekland och Romarriket d v s när de fanns, var de fanns, hur de utvecklades, styrdes och föll samt vad de lämnat kvar till våra dagar.
  • Du ska också kunna resonera om och jämföra levnadsvillkoren för kvinnor och män, rika och fattiga. När du gör det ska du kunna använda källmaterial.
  • Du ska kunna följande historiska begrepp: antiken, stadsstat, koloni, demokrati, kejsare, imperium och historiskt arv.

 

Undervisning

 

Först kommer vi att gå igenom Greklands historia under antiken och sedan Romarrikets. Vi växlar mellan genomgångar, enskilda uppgifter med läroboken i gleerupsportal som grund samt filmvisning. Vi har fokus på utveckling och förändring.

Vi kommer att undersöka situationen för kvinnor och män, rika och fattiga. Då kommer vi att använda källmaterial.

Vi avslutar hela arbetsområdet med att undersöka hur antiken påverkat dagens samhälle.

 

Slutuppgifter

 

  • Förhör på kunskaper och begrepp.
  • Inlämning av bedömningsuppgiften "Sparta vs Aten".
  • Inlämning av bedömningsuppgift om likheter och skillnader mellan antikens samhällen med fokus på det historiska arvet.

Läroplanskopplingar

använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,

kritiskt granska, tolka och värdera källor som grund för att skapa historisk kunskap,

använda historiska begrepp för att analysera hur historisk kunskap ordnas, skapas och används.

Antiken, dess utmärkande drag som epok och dess betydelse för vår egen tid.

Vad historiska källor från någon högkultur, till exempel i Asien eller Amerika, kan berätta om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män.

Hur historia kan användas för att förstå hur den tid som människor lever i påverkar deras villkor och värderingar.

Vad begreppen kontinuitet och förändring, förklaring, källkritik och identitet betyder och hur de används i historiska sammanhang.

Några historiska begrepp, till exempel antiken, mellankrigstiden, efterkrigstiden och kalla kriget samt olika syn på deras betydelser.

Matriser i planeringen
"Redan de gamla grekerna..." eller romarna?
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback