Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Vad är exkluderande resp inkluderande design och arkitektur

Skapad 2019-03-22 13:08 i Martin Koch-gymnasiet Hedemora
Gymnasieskola 9 Design
Exkluderande resp inkluderande design i det offentliga rummet. En studie i tillgänglighet och tillgänglighet. Du ska fördjupa dig inom begreppen exkluderande och inkluderande design. Lämna in din fil som word-dokument.

Innehåll

Din uppgift:

1. Läs igenom och titta/lyssna på de bifogade länkarna i dokumentet.

2. Den praktiska biten består i av att visa hur det ser ut i Hedemora stad. Har vi exempel på inkluderande och exkluderande miljöer eller objekt? Hur ser det ut för olika typer av funktionsvariationer? Hittar du användning av pictogram eller flerspråkiga skyltar. Hur ser tillgängligheten ut för rörelsehindrade? Har åtgärder utförts för/mot tiggare och/eller hemlösa? Redovisa med egna foton och reflekterande text över hur du kom fram till om ditt exempel är inkluderade eller exkluderade och för vilka grupper av människor det avser. Har du förslag på förbättringar på platser du hittar i Hedemora?

3. Extra uppgift: Hedemora kommun har ett hus som står tomt. Wahlmanska badhuset på Långgatan. Det är byggnadsminnes-märkt och i dagsläget så används det inte alls. Hur gör man det tillgängligt? Vad innebär det att ett hus är byggnadsminnes-märkt? Vilka/vem kan tänkas bruka det? Låt idéerna flöda.

Uppgifter

  • redaktionellt material till uppgiften

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: