Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

SO (år 1-3)

·

Årskurs:

1 - 3

Geografi åk 1-3

Vollsjö skola, Sjöbo · Senast uppdaterad: 7 juni 2022

Vi undersöker vår omvärld med hjälp av karta, jordglob och väderstreck. Du kommer få lära dig om de olika världsdelarna samt andra betydelsefulla platser och länder.

Eleven gör enkla undersökningar av omvärlden och kan då använda karta, jordglob, väderstreck och rumsliga begrepp för att återge namn och beskriva lägen och storleksrelationer på världsdelarna och andra för eleven betydelsefulla platser och länder.

 

Vad ska eleven kunna?

Åk 1. Kunna använda och konstruera en karta för att orientera sig på kända platser som skolan, skolgården, klassrummet.

 

Åk 2. Kunna använda en karta för att undersöka i vilka väderstreck olika platser förhåller sig till varandra. Känna till namnen på de olika kontinenterna. Veta vilken kontinent vi bor på och var den finns på kartan.

Åk 3.  Kunna sätta ut alla kontinenter och världshav på en karta och beskriva hur de förhåller sig till varandra gällande väderstreck. Känna till från vilka kontinenter våra klasskompisar kommer.

Vilka förmågor ska eleven träna?

- Att göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker.

Vilka sociala mål/värdegrundsmål tränar eleven?

- Skapande och undersökande arbete samt lek är väsentliga delar i det aktiva lärandet. 

- Skolan ska stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt deras vilja att pröva och omsätta idéer i handling och lösa problem. Eleverna ska få möjlighet att ta initiativ och ansvar samt utveckla sin förmåga att arbeta såväl självständigt som tillsammans med andra. 

- Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda såväl digitala som andra verktyg och medier för kunskapssökande, informationsbearbetning, problemlösning, skapande, kommunikation och lärande,

Vad ska eleven få undervisning om?

  • Att leva i världen Jordgloben. Kontinenternas och världshavens lägen på jordgloben. Namn och läge på världsdelarna samt på länder och platser som är betydelsefulla för eleven.

     

     

    Att undersöka verkligheten Rumsuppfattning med hjälp av mentala kartor och fysiska kartor över till exempel närområdet och skolvägar, såväl med som utan digitala verktyg. Storleksrelationer och väderstreck samt rumsliga begrepp, till exempel plats, läge och gräns.

Vilka centrala förmågor och begrepp ska vi träna? (utifrån centralt innehåll och matrisen)

Väderstreck, kartor, kontinenter, världshav, karttecken, perspektiv.

Hur ska eleven lära?

- Kooperativa övningar

- Tittat på film

- Praktiskt arbete

- Skriva och rita

- Använt digitala verktyg för att undersöka världen

- Skattjakt med hjälp av kartor

Barnkonventionen

Alla barn har rätt till utbildning. 

Elevinflytande

- Eleverna får söka på Google maps efter för dem intressanta sevärdheter.

Bedömning

Vad ska bedömas?

Du kan använda en karta för att orientera dig på kända platser som skolan, skolgården, klassrummet (åk 1).

Du kan avbilda ett föremål sett från olika perspektiv (åk 1).

 

Du kan använda en karta för att undersöka i vilka väderstreck olika platser förhåller sig till varandra (åk 2).

Du känner till namnen på de olika kontinenterna (åk 2)

Du vet vilken kontinent vi bor på och var den finns på kartan (åk 2).

 

Du kan sätta ut alla kontinenter och världshav på en karta och beskriva hur de förhåller sig till varandra gällande väderstreck (åk 3).

Du känner till från vilka kontinenter dina klasskompisar kommer (åk 3).

 

Hur och när ska bedömningen gå till

Kontinuerligt under arbetets gång.

 


Läroplanskopplingar

Jordgloben. Kontinenternas och världshavens lägen på jordgloben. Namn och läge på världsdelarna samt på länder och platser som är betydelsefulla för eleven.

Rumsuppfattning med hjälp av mentala kartor och fysiska kartor över till exempel närområdet och skolvägar, såväl med som utan digitala verktyg. Storleksrelationer och väderstreck samt rumsliga begrepp, till exempel plats, läge och gräns.

Eleven gör enkla undersökningar av omvärlden, och kan då använda karta, jordglob, väderstreck och rumsliga begrepp för att återge namn och beskriva lägen och storleksrelationer på världsdelarna och andra för eleven betydelsefulla platser och länder.

Matriser i planeringen
Geografi åk 1-3
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback