Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Österländska religioner vt 2019

Skapad 2019-03-24 17:04 i Norgårdenskolan 7-9 Uddevalla
Grundskola 8 Religionskunskap
I västvärlden ser vi vårt sätt som självklart - men mer än hälften av världens invånare ser på livet och tiden på ett helt annat sätt! Därför är det läge att studera hinduism och buddhismen för att lära sig hur man tror i andra världsdelar.

Innehåll

Vi kommer att läsa om 

  • Hinduismen
  • Buddhismen
  • Skillnader och likheter mellan de två största österländska religionerna och den tro som finns i Sverige. 

Området redovisas genom olika diskussioner och uppgifter under lektionstid samt en större reflektionsuppgift för att visa förmågan att kunna jämföra de abrahamitiska religionerna med de österländska, samt de österländska religionerna inbördes. Stor tonvikt har lagts på deltagande i diskussion där krav på förståelse av religion som ämne och av enskild religion har lagts. Kraven har också ökat genom fördjupning jämfört med åk 7 varför skillnader i betyg finns. 

Martin

 

Matriser

Re
Kunskapskrav i Religionskunskap (på enklare svenska)

F-nivå
E-nivå
C-nivå
A-nivå
Världsreligionerna
Du har ännu inte baskunskaper om kristendomen och andra världsreligioner. Du beskriver ännu inte viktiga tankar, skrifter, uttryck och handlingar.
Du har baskunskaper om kristendomen och andra världsreligioner. Du beskriver viktiga tankar, skrifter, uttryck och handlingar.
Du har goda kunskaper om kristendomen och andra världsreligioner. Du förklarar på ett utvecklat sätt hur viktiga tankar, skrifter, uttryck och handlingar.
Du har mycket goda kunskaper om kristendomen och andra världsreligioner. Du förklarar på ett välutvecklat sätt hur viktiga tankar, skrifter, uttryck och handlingar.
Likheter och skillnader i olika sätt att tro
Du kan ännu inte diskutera på ett enkelt sätt om likheter och skillnader mellan olika sätt att tro.
Du kan diskutera på ett enkelt sätt om likheter och skillnader mellan olika sätt att tro.
Du kan diskutera på ett utvecklat sätt om likheter och skillnader mellan olika sätt att tro.
Du kan diskutera på ett välutvecklat sätt om likheter och skillnader mellan olika sätt att tro.
Religion och Samhället
Du kan ännu inte diskutera på ett enkelt sätt hur religion och samhällen påverkar varandra. Du beskriver ännu inte hur de hänger ihop med varandra på ett enkelt sätt.
Du kan diskutera på ett enkelt sätt hur religion och samhällen påverkar varandra. Du beskriver hur de hänger ihop med varandra på ett enkelt sätt.
Du kan diskutera på ett utvecklat sätt hur religion och samhällen påverkar varandra. Du beskriver hur de hänger ihop med varandra på ett utvecklat sätt.
Du kan diskutera på ett välutvecklat sätt hur religion och samhällen påverkar varandra. Du beskriver hur de hänger ihop med varandra på ett välutvecklat sätt.
Religion och människan
Du kan ännu inte diskutera på ett enkelt sätt hur frågor om livet beskrivs i olika situationer och hur personligheten kan påverkas av tron.
Du kan diskutera på ett enkelt sätt hur frågor om livet beskrivs i olika situationer och hur personligheten kan påverkas av tron.
Du kan diskutera på ett utvecklat sätt hur frågor om livet beskrivs i olika situationer och hur personligheten kan påverkas av tron.
Du kan diskutera på ett välutvecklat sätt hur frågor om livet beskrivs i olika situationer och hur personligheten kan påverkas av tron.
Etiska frågor
Du kan ännu inte diskutera på ett enkelt sätt om vad som är rätt och fel. Du använder ännu inte etiska begrepp och modeller på ett ganska bra sätt.
Du kan diskutera på ett enkelt sätt om vad som är rätt och fel. Du använder etiska begrepp och modeller på ett ganska bra sätt.
Du kan diskutera på ett utvecklat sätt om vad som är rätt och fel. Du använder etiska begrepp och modeller på ett bra sätt.
Du kan diskutera på ett välutvecklat sätt om vad som är rätt och fel. Du använder etiska begrepp och modeller på ett mycket bra sätt.
Källor
Du kan ännu inte använda olika källor på ett ganska bra sätt för att söka information om olika sätt att tro. Du diskuterar ännu inte på ett enkelt sätt om informationen och källorna är pålitliga och viktiga.
Du kan använda olika källor på ett ganska bra sätt för att söka information om olika sätt att tro. Du diskuterar på ett enkelt sätt om informationen och källorna är pålitliga och viktiga.
Du kan använda olika källor på ett bra sätt för att söka information om olika sätt att tro. Du diskuterar på ett utvecklat sätt om informationen och källorna är pålitliga och viktiga.
Du kan använda olika källor på ett mycket bra sätt för att söka information om olika sätt att tro. Du diskuterar på ett välutvecklat sätt om informationen och källorna är pålitliga och viktiga.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: