Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Ojämlika levnadsvillkor

Skapad 2019-03-26 14:47 i Vikingaskolan Lunds för- och grundskolor
Grundskola 5 Geografi
I det här arbetsområdet kommer du att lära dig om hur jordens resurser är fördelade. Du kommer också att ta del av människors/organisationers arbete för att skapa en mer jämlik värld.

Innehåll

Mål för elev

Du ska kunna värdera lösningar på olika miljö- och utvecklingsfrågor utifrån hållbar utveckling.

Du ska känna till hur jordens resurser är fördelade och hur levnadsvillkoren ser ut runt om i världen.

Du ska få kunskaper om hur vi kan påverka framtiden.

Innehåll

Vi lär oss om:

Jordens naturresurser till exempel vatten, odlingsmark, fossila bränslen. Var på jorden olika resurser finns och vad de används till. Vattnets betydelse, dess fördelning och kretslopp.

Hur val och prioriteringar i vardagen kan påverka miljön och bidra till en hållbar utveckling.

Ojämlika levnadsvillkor i världen, till exempel olika tillgång till utbildning, hälsovård och naturresurser samt några bakomliggande orsaker till detta. Enskilda människors och organisationers arbete för att förbättra levnadsvillkor.

Genomförande

I det här arbetsområdet kommer du att lära dig om hur jordens resurser är fördelade. Du kommer också att ta del av människors/organisationers arbete för att skapa en mer jämlik värld. Vi kommer att ha många diskussioner i par och grupp. Ni kommer få söka information om global utveckling i andra länder, via varldskoll.se , angående livslängd, vattentillgång, toalett tillgång, koldioxidutsläpp och skolgång. Sedan jämför ni detta med Sverige.

Arbetsområdet avslutas med ett grupparbete där ni får rita en bild utifrån de mål som FN har satt upp för att göra världen mer rättvis. Ni får föreställa er att det är år 2030 och att de globala målen är nådda. Ni kommer bli tilldelade ett av målen som ni då sen ska illustrera.

Redovisning

Diskussionerna

Grupparbetet

Er bild som ni sedan motiverar

 

 

 

Matriser

Ge
Bedömningen gäller

Steg 1
Steg 2
Steg 3
Ämne
Förmågan att
Ämne
Förmågan att
Ämne
Förmågan att
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: