- Kartans färger och några tecken
- Läsa av väderstreck på en kompass
- Fakta om några länder i Europa: var de ligger och hur det är att leva i det landet. Vilka naturresurser har landet? Hur påverkas man av klimatet? Vilka för och nackdelar finns det med att bo i landet?
Följande länder kommer vi arbeta närmare med: Grekland, Italien, Tyskland, Nederländerna, Storbritannien, Frankrike, Spanien, Portugal, Ryssland, Polen, Rumänien, Ukraina
Följande platser kommer vi arbeta närmare med: Balkan, Alperna, Ruhrområdet, Tajga
Följande vatten kommer vi arbeta närmare med: Medelhavet, Donau, Kaspiska havet, Atlanten, Svarta havet
- Centrala ord/begrepp: halvö, kust, udde, vik, sund, medelhavsklimat, inlandsklimat, jordskorpa, vulkan, bergskedja, endogena processer, exogena processer, longitud, latitud, naturresurs
Vi utgår från serien "Geografens testamente Europa" . Vi problematiserar och söker orsaker och samband; varför ser det ut som det gör på ett visst ställe? Hur samspelar människa och natur? Det är svårt för elever att göra fältstudier annat än i sitt absoluta närområde – men med Geografens Testamente får de följa med på en fältstudieresa genom Europa.
Vi samtalar om de olika länder som Mortensen och Esmé reser till och för in resan på en Europakarta i klassrummet. Vi färglägger kartan och lär oss samtidigt om kartans olika färgkoder och tecken.
Tillsammans med pedagog skriver du en återberättande text om resan som Mortensen & Esmé gör där vi använder namnen på de geografiska platserna.