Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Språk i Sverige och Norden

Skapad 2019-04-01 15:25 i Sjögrenska gymnasiet Knivsta
Tjej, pojke, kitsch och kåta är alla låneord i svenskan. Svenska är officiellt språk i Sverige sedan 2009, men sedan 2000 har vi också fem minoritetsspråk i Sverige - vilka är de? Vad vet du om de nordiska språken?
Grundskola 7 – 9 Svenska som andraspråk Svenska
Hur viktigt är det för identiteten att prata sitt eget språk? Varför är just finska, samiska, meänkieli, romani chib och jiddisch minoritetsspråk i Sverige? Hur lika är egentligen norska, danska, isländska och svenska? Och hur kommer det sig att de är lik varandra? Är finska verkligen ett nordiskt språk?

Innehåll

Vi kommer att ha genomgångar och diskussioner.

 

Vi kommer även att svara på instuderingsfrågor.

 

I slutet av arbetsområdet kommer vi att ha ett prov.

Matriser

Sv SvA
Språk i Sverige och Norden

Syfte
Centralt innehåll
Förmåga
E
C
A
Undervisningen ska även bidra till att eleverna får möta och bekanta sig med såväl de nordiska grannspråken som de nationella minoritetsspråken.
Språkbruk i Sverige och Norden. Några varianter av regionalt färgat talspråk i Sverige och olika språk i Norden. Några kännetecknande ord och begrepp samt skillnader och likheter mellan de olika språken.
Kunskaper om nordiska språk
Du kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.
Du kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.
Du kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: