Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Etik och moral

Skapad 2019-04-09 11:42 i Rodengymnasiet Norrtälje
Gymnasieskola Religionskunskap
Under de veckor som gått har vi gått igenom de fyra etiska modellerna konsekvensetik, regeletik, avsiktsetik och dygdetik samt haft diskussioner kring detta. Vi har bl.a. diskuterar AI (artificiell intelligens) och vad som kan hända i framtiden om robotar tar över mer och mer. Jag lägger upp kommentarer till ert deltagande i diskussionerna i uppgiften Diskussioner etik och moral; detta blir sedan en del av ert betyg i religionskunskap.

Uppgifter

 • Diskussioner etik och moral

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Tolkning och analys av olika teorier och modeller inom normativ etik samt hur dessa kan tillämpas. Etiska och andra moraliska föreställningar om vad ett gott liv och ett gott samhälle kan vara.
  Rel  -
 • Analys av argument i etiska frågor med utgångspunkt i kristendomen, övriga världsreligioner, livsåskådningar och elevernas egna ställningstaganden.
  Rel  -
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan utförligt och nyanserat beskriva vad som utmärker några normativa etiska teorier och modeller, genomföra en komplex analys av modellerna och använda dem för att ge välgrundade och nyanserade argument i några frågor. Eleven för välgrundade och nyanserade resonemang om vad ett gott liv och ett gott samhälle kan vara utifrån dygdetiska och andra moraliska föreställningar.
  Rel  A
 • Eleven kan utförligt beskriva vad som utmärker några normativa etiska teorier och modeller, genomföra en analys av modellerna och använda dem för att ge välgrundade argument i någon fråga. Eleven för välgrundade resonemang om vad ett gott liv och ett gott samhälle kan vara utifrån dygdetiska och andra moraliska föreställningar.
  Rel  C
 • Eleven kan översiktligt beskriva vad som utmärker några normativa etiska teorier och modeller, genomföra en enkel analys av modellerna och använda dem för att ge enkla argument i någon fråga. Eleven för enkla resonemang om vad ett gott liv och ett gott samhälle kan vara utifrån dygdetiska och andra moraliska föreställningar.
  Rel  E
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: