Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Språkhistoria vt 2019 9B

Skapad 2019-04-12 09:27 i Nannaskolan Uppsala
Grundskola 9 Svenska
Nu ska du får lära dig mer om varifrån svenska språket kommer och dessutom ska du få göra en egen presentation av ett område inom vår språkhistoria.

Innehåll

 

Vi utgår från läroböckerna Portal och Ess i svenska och läser om svensk språkhistoria. 

 

Ni kommer att få göra ett grupparbete om en del av svenska språkets historia. Det är viktigt att ni förmedlar till de övriga i klassen vad som är typiskt för er tidsepok.

  • Finns det några viktiga texter från den här tiden?
  • Vilket alfabet används?
  • Lånas det in ord från andra språk den här perioden?
  • ...

I den andra delen av presentationen ska ni fundera över svenska språket i framtiden: Vad har hänt med svenska språket om hundra år? Resonera utifrån förändringar som har skett tidigare genom århundraden och hur Sverige ser ut idag. 

 

Den här gången vill vi inte ha en powerpointpresentation utan en annan typ av redovisning: en arrangerad presskonfererens, en sketch, en dockteater, en film, en poddcast... Använd er fantasi!

 

 

 

 

Matriser

Sv
Kunskapskrav svenska åk 7-9

F (insats krävs)
E
C
A
Muntliga redogörelser
Eleven når ännu inte kraven för E i detta kunskapskrav.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur och innehåll och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Svenska språket & närliggande språk
Eleven når ännu inte kraven för E i detta kunskapskrav.
Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.
Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt fram­ trädande likheter och skillnader.
Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: