Att förstå viktiga svenska begrepp som som används ofta i skolan, t.ex. schema, jobbstund, välja, börja, igen, sista gången, färdigt/sluta. Tidsbegreppen först, nu, sedan.
Att skriva ditt namn.
Att uttrycka din åsikt med stöd av bilder.
Att förstå hur många saker siffrorna 1, 2, 3, 4 och 5 motsvarar.
Att uttrycka dig med färg och form på olika sätt.
Vi vuxna arbetar med att pekprata på kommunikationskartor när vi arbetar och leker. Bilden blir bryggan mellan arabiskan och svenskan. Under lek med t.ex. såpbubblor tänker vi på att betona ord som används i många aktiviteter, t.ex. igen, roligt och många.
Vi använder oss av ett dagsschema med bilder för att visa vad som ska hända under dagen. Bilderna tas bort allteftersom aktiviteterna utförs. På så sätt arbetar vi både med tidsuppfattning och att lära in de begreppen: först, nu och sedan.
Vi använder även en "papperstimstock" för att förtydliga när aktiviteten börjar, hur länge den pågår och när den slutar. Vi betonar orden börja och sluta både med tal och bild.
Under arbetsstund får du lägga ”lika-på-lika” med bokstavskort. Du får även öva på hur de olika bokstäverna i ditt namn låter och hur de formas genom att fylla i bokstaven med tuschpenna på laminerat papper.
Under arbetsstund kommer vi även jobba med siffror och antal med stöd av olika material, t.ex. pussel med siffror och saker som ska kopplas ihop. Det kan även vara att räkna upp rätt antal vid rätt siffra på ”räknebräda” eller dra streck mellan siffra och antal saker på ett papper. .
Du ska få prova att rita med färgpennor och med vattenfärger.
Med stöd av samtalsmatta ska du få utvärdera de aktiviteter vi gör i skolan.
Du visar att du förstår ovanstående begrepp genom att du följer instruktioner.
Du uttrycker ovanstående begrepp genom att säga orden på svenska eller peka på bild.
Du lägger bokstavskort i rätt ordning så de bildar ditt namn.
Du matchar siffra med antal saker.
Du uttrycker vad du tycker om eller inte tycker om genom att sätta upp bilder under olika typer av smilegubbar.