Skolbanken Logo
Skolbanken

Lilla Anna och de magiska fröna

Myggenäs förskola, Tjörn · Senast uppdaterad: 10 maj 2019

Ett såprojekt utifrån boken Lilla Anna och de magiska fröna.

BAKGRUND

Utifrån boken om Lilla Anna och de magiska fröna ska barnen få följa med på en resa som startar i boken och avslutas med egen odling.

MÅL/SYFTE 

Syftet är att barnen ska utveckla förståelse samt tillägna sig kunskaper om växter, hur de uppkommer och vad som krävs för att de ska kunna växa. Barnen får också möjlighet att utveckla sin förmåga att känna ansvar och värna om något levande då de ska sköta om sina egenodlade frön.

GENOMFÖRANDE:

Boken handlar om Lilla Anna som en dag får en påse magiska frön av Långa farbrorn, Anna har ingen aning om vad det ska bli av fröna men Långa farbrorn berättar att det är viktigt att Anna ser till att fröna sätts i jorden och sedan får rikligt med sol och vatten. Efter att vi introducerat boken för barnen kommer Långa farbrorn på besök i gestaltning av en tygdocka, han har såklart en påse med magiska frön med sig som han delar ut till barnen. Innan han går försäkrar han sig om att barnen är med på vad fröna behöver för att kunna växa och att han kommer att komma tillbaka på ett besök lite längre fram för att se hur det har gått för fröna. Innan han går ger han också barnen i uppdrag att först teckna bilder på vad dom tror kommer att växa upp ifrån fröna. Barnen kommer sedan att få varsitt mjölkpaket där dom kan plantera sitt magiska frön och sköta om det på bästa sätt. När det sedan börjar växa kan de använda sina tidigare målningar och jämföra med det färdiga resultatet.


Läroplanskopplingar

utvecklar intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,

utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Uppgift 1
Uppgift 2

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback