Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Nordiska språk och våra minoritetsspråk

Kvarngärdesskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 23 maj 2019

I detta arbetsområde kommer vi att läsa och analysera likheter och skillnader mellan de nordiska språken. Vi kommer även läsa och lära om Sveriges minoritetsspråk samiska, finska, meänkieli, jiddish och romani chib.

Under lektionerna kommer vi att:

-Se korta informationsfilmer från studi.se

-Läsa om de olika språken (norska, danska, meänkieli, samiska, finska, jiddish och romani chib)

-Översätta kortare stycken från norska till svenska och danska till svenska

-Se filmklipp där man talar norska/danska

Arbetsområdet ska sedan avslutas med en gruppuppgift där varje grupp spelar in ett avsnitt av ett tv-program som vi kallar "Språkexperten". En i gruppen är programledare och de övriga språkexperter som programledaren intervjuar om:

-var språket talas

-hur många som talar språket (och hur många talar detta språk i Sverige)

-vad som är typiskt för språket

-hur språket skiljer sig från svenskan

-hur några ord heter, betyder och uttalas

 

 


Läroplanskopplingar

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Texter som kombinerar ord, bild och ljud, och deras språkliga och dramaturgiska komponenter. Hur uttrycken kan samspela med varandra, till exempel i tv-serier, teaterföreställningar och webbtexter.

Språkbruk i Sverige och Norden. Några varianter av regionalt färgat talspråk i Sverige och olika språk i Norden. Några kännetecknande ord och begrepp samt skillnader och likheter mellan de olika språken.

Språkbruk genom tiderna. De nationella minoritetsspråken i Sverige och deras ställning i samhället.

Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt fram­ trädande likheter och skillnader.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav svenska åk 7-9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback