Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Hinduism & buddhism

Skapad 2019-04-26 10:19 i Kvarnbyskolan Mölndals Stad
Grundskola 7 – 9 Religionskunskap
Hur uppstod hinduismen? Vem var Buddha? Hur är det att leva som hindu? Har kvinnor samma rättigheter? Hur är det att leva som munk?

Innehåll

Vi arbetar med en religion i taget. Vi börjar med hinduismen. Vi inleder gemensamt genom att titta på en film. Därefter läser var och en texten om hinduism i NE. Välj den enkla versionen. Därefter tar arbetet i grupp vid. Resultatet ska bli en film om religionen. Ni börjar med att diskutera vad ni ska ha med. Ni har det centrala innehållet i läroplanen att förhålla er till. Sedan ska ni bestämma formen. Spelfilm, faktafilm, intervju, reportage, keynote.... I slutet av filmen ska era källor anges. Ni kan också välja att göra en "vanlig" muntlig presentation.

Lektionsplanering 8B hinduismen: må och fre v. 18, må v. 19. Filmvisning fre v. 19.

Lektionsplanering 8B buddhismen: må och fre v. 20, må v. 21. Filmvisning fre v. 21.

Lektionsplanering 8E hinduismen: ti och fre v. 18, ti och on v. 19. Filmvisning fre v. 19.

Lektionsplanering 8E buddhismen: on och fre v. 20, ti och fre v. 21. Filmvisning ti och on v. 22

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Centrala tankegångar och urkunder i världsreligionerna islam, judendom, hinduism och buddhism.
  Re  7-9
 • Varierande tolkningar och bruk inom världsreligionerna i dagens samhälle.
  Re  7-9
 • Huvuddragen i världsreligionernas historia.
  Re  7-9
 • Sambandet mellan samhälle och religion i olika tider och på olika platser.
  Re  7-9
 • Hur religioner och andra livsåskådningar kan forma människors identiteter och livsstilar.
  Re  7-9
 • Riter, till exempel namngivning och konfirmation, och deras funktion vid formandet av identiteter och gemenskaper i religiösa och sekulära sammanhang.
  Re  7-9

Matriser

Re
Religion

På väg att uppvisa grundläggande förmåga
Uppvisar grundläggande förmågor
Uppvisar goda förmågor
Uppvisar mycket goda förmågor
Kunskap om världens religioner
Eleven har grundläggande kunskaper om kristendomen och de andra världsreligionerna och visar det genom att beskriva centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionerna.
Eleven har goda kunskaper om kristendomen och de andra världsreligionerna och visar det genom att förklara och visa på samband mellan centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionerna.
Eleven har mycket goda kunskaper om kristendomen och de andra världsreligionerna och visar det genom att förklara och visa på samband och generella mönster kring centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionerna.
Påverkan samhälle-religion
Eleven kan utifrån undersökningar om hur religioner kan påverkas av och påverka samhällets förhållanden och händelser beskriva enkla samband med enkla och till viss del underbyggda resonemang.
Eleven kan utifrån undersökningar om hur religioner kan påverkas av och påverka samhällets förhållanden och händelser beskriva förhållandevis komplexa samband med utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang.
Eleven kan utifrån undersökningar om hur religioner kan påverkas av och påverka samhällets förhållanden och händelser beskriva komplexa samband med välutvecklade och väl underbyggda resonemang.
Livsfrågor/-åskådningar
Eleven kan föra enkla resonemang om hur livsfrågor skildras i olika sammanhang och hur identiteter kan formas av religioner och andra livsåskådningar på ett sätt som till viss del för resonemanget framåt.
Eleven kan föra utvecklade resonemang om hur livsfrågor skildras i olika sammanhang och hur identiteter kan formas av religioner och andra livsåskådningar på ett sätt som för resonemanget framåt.
Eleven kan föra välutvecklade och nyanserade resonemang om hur livsfrågor skildras i olika sammanhang och hur identiteter kan formas av religioner och andra livsåskådningar på ett sätt som för resonemanget framåt och fördjupar eller breddar det.
Informationssökning och Källhantering
Eleven kan söka information om religioner och andra livsåskådningar och använder då olika typer av källor på ett i huvudsak fungerande sätt samt för enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Eleven kan söka information om religioner och andra livsåskådningar och använder då olika typer av källor på ett relativt väl fungerande sätt samt för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Eleven kan söka information om religioner och andra livsåskådningar och använder då olika typer av källor på ett väl fungerande sätt samt för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: