Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Nordiska språk - åk 5

Skapad 2019-04-28 18:43 i Segeltorpsskolan Huddinge
Grundskola 4 – 6 Svenska
I det här arbetsområdet ska du få bekanta dig med några av de språk som finns i Norden. Norden kallas det område som består av Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island.(Clio)

Innehåll

Momentet pågår mellan v.18 - 21.

I det här arbetsområdet ska du få bekanta dig med några av de språk som finns i Norden. Norden kallas det område som består av Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island. Du kommer att få titta på likheter och skillnader samt avsluta med att visa hur olika språk hänger ihop genom att skapa ett språkträd. (Clio)

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Språkbruk i Sverige och Norden. Några varianter av regionala skillnader i talad svenska. Några kännetecknande ord och begrepp i de nordiska språken samt skillnader och likheter mellan dem. Vilka de nationella minoritetsspråken är.
  Sv  4-6
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan ge exempel på nationella minoritetsspråk, föra enkla resonemang om språkliga varianter inom svenskan samt ge exempel på tydligt framträdande språkliga likheter och skill­ nader mellan svenskan och närliggande språk.
  Sv  E 6
 • Eleven kan ge exempel på nationella minoritetsspråk, föra enkla resonemang om språkliga varianter inom svenskan samt ge exempel på tydligt framträdande språkliga likheter och skillnader mellan svenskan och närliggande språk
  Sv  C 6
 • Eleven kan ge exempel på nationella minoritetsspråk, föra enkla resonemang om språkliga varianter inom svenskan samt ge exempel på tydligt framträdande språkliga likheter och skillnader mellan svenskan och närliggande språk.
  Sv  A 6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: