Skolbanken Logo
Skolbanken

Kurser:

SVESVE01

Muntligt anförande tema barndom

Bromma gymnasium, Stockholm Gymnasieskolor · Senast uppdaterad: 12 augusti 2020

Detta moment är en fördjupning som innebär att analysera noveller och genomföra ett muntligt anförande på tema barndom/uppväxt.

Innehåll och syfte Det finns två övergripande områden: det ena att öva och genomföra ett muntligt anförande och det andra att öva och genomföra litterära analyser av några noveller om uppväxt. I Det muntliga framförandet ska ni sedan presentera och tolka (minst två) novellerna, samt koppla dem till en personlig idé på temat barndom. Det ska alltså bli ett tal som använder exempel från novellerna för att berätta någonting viktigt (ett tema) om barndomen.

Lärandemål Det första lärandemålet är att ni ska förbättra er muntliga förmåga och att planera och genomföra ett muntligt anförande. Det andra målet är att gå på djupet i en litterär analys för att skapa förmåga och säkerhet i hur man ger en bred litterär analys. Avslutningsvis ska ni även utveckla er förmåga att sammanbinda allt detta till att komma fram till en egen idé och att driva denna i en personlig argumentation.

Undervisningen kommer att presentera olika noveller och använda sig av en och samma analysmodell för dem. Ni gör alltså samma analys på flera olika noveller. Lektionerna kommer även presentera hur man gör ett bra muntligt anförande med stilfigurer och ethos/logos/patos. Ni kommer att delas in i redovisningsgrupper inför de muntliga anförandena.

Formativ bedömning kommer att ske fortlöpande i undervisningen, men framför allt kommer bedömningen att göras av det muntliga anförandet och det manus ni lämnar i samband med det. I och med det muntliga anförandet kommer ni även att ge varandra respons och avslutningsvis ska ni skriva en utvärdering.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Bedömning tema barndom
Uppgifter
Manus och respons

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback