Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Symaskinen åk 4

Skapad 2019-05-02 17:13 i Vikingaskolan Lunds för- och grundskolor
Grundskola 4 Slöjd
Lär dig att sy på symaskin och sy en slöjdförvaring

Innehåll

Mål för elev

Du ska med hjälp av det material som presenteras utveckla en egen idé. Du ska tillverka ditt föremål med hjälp av olika redskap och hantverkstekniker. Du ska öva dig på arbeta självständigt.  

Mål för elev

Du ska lära dig att tillverka ett föremål med hjälp av olika redskap och tekniker. Du ska öva dig på att lyssna på genomgångar och arbeta självständigt. Du ska skriva en utvärdering om ditt arbete.

Innehåll

Du ska lära dig att använda en symaskin genom att sy en slöjdförvaring som du ska ha dina slöjdsaker i. 

Genomförande

Vi kommer att ha olika gemensamma genomgångar av symaskinen och du kommer att lära dig att trä en maskin med tråd och sy på den.  Du kommer sedan att sy en slöjdförvaring.

Redovisning

När du är färdig med ditt arbete tar vi ett foto på din slöjdförvaring och tillsammans skriver vi om vad vi har gjort på slöjden.

Matriser

Sl
Bedömningen gäller

Steg 1
Steg 2
Steg 3
Slöjdföremål
Eleven kan på ett enkelt och delvis genomarbetat sätt formge och framställa enkla slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner.
Eleven kan på ett utvecklat och relativt väl genomarbetat sätt formge och framställa enkla slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner.
Eleven kan på ett välutvecklat och väl genomarbetat sätt formge och framställa enkla slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner.
Använda redskap
I arbetet med några hantverkstekniker kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt.
I arbetet med några hantverkstekniker kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och ändamålsenligt sätt.
I arbetet med några hantverkstekniker kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och ändamålsenligt sätt.
Tillvägagångssätt
Utifrån syftet med slöjdarbetet och någon miljöaspekt väljer eleven tillvägagångssätt och ger enkla motiveringar till sina val.
Utifrån syftet med slöjdarbetet och någon miljöaspekt väljer eleven tillvägagångssätt och ger utvecklade motiveringar till sina val.
Utifrån syftet med slöjdarbetet och någon miljöaspekt väljer eleven tillvägagångssätt och ger välutvecklade motiveringar till sina val.
Arbetsprocessen
Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.
Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som efter någon bearbetning leder framåt.
Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: