Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap

·

Årskurs:

8

Samhällsekonomi- vt -19 åk 8

Forssaklackskolan, Borlänge · Senast uppdaterad: 19 augusti 2019

"Man blir inte rik genom stora inkomster utan genom små utgifter" (okänd källa). När man tittar på TV handlar det väldigt ofta om pengar - mycket pengar. Det handlar om miljoner och miljarder och om börserna världen över har gått upp eller ner. Känner du igen det? Det här med pengar verkar vara något mycket viktigt, eller hur? Vad betyder ordet ekonomi? Måste vi betala skatt och varför? Hur hanterar företag, banken, kommunen och staten sina pengar? Vad betyder inflation? Det är några frågor som du kommer att få lära dig mer om genom just studier i samhällsekonomi.

Så här ska vi arbeta

Vi kommer under några veckor framöver studera samhällets ekonomi och du kommer snart att förstå hur "allt hänger ihop" likt ett kretslopp där hushållen, företag, banken och staten är beroende av varandra.

Du kommer att:

  • lyssna på genomgångar och föra anteckningar
  • läsa på egen hand och arbeta med olika uppgifter
  • delta i diskussioner
  • visa dina kunskaper på ett skriftligt prov

 

Bedömning

Läraren bedömer elevens kunskaper och förmågor kontinuerligt och fortlöpande under lektionsarbetets gång såväl skriftligt som muntligt genom olika moment. Läraren bedömer också elevens förmågor vid det skriftliga prov som kommer att avsluta arbetsområdet. 

 


Läroplanskopplingar

kunskaper om sociala, ekonomiska, politiska, rättsliga och mediala förhållanden och strukturer i samhället, och

förmåga att analysera samhällsfrågor ur olika perspektiv och kritiskt granska hur de framställs i olika källor.

Hur hushållens, företagens, bankernas och det offentligas ekonomi hänger samman. Orsaker till förändringar i samhällsekonomin och vilka effekter de kan få.

Länders och regioners beroende av varandra i en globaliserad ekonomi. Skilda förutsättningar för olika länder och regioner.

Eleven visar grundläggande kunskaper om förhållanden och strukturer i samhället. Eleven beskriver enkla samband inom och mellan olika samhällsstrukturer. Eleven för enkla resonemang om hur individer och grupper kan påverka och påverkas av förhållanden och strukturer i samhället.

Eleven visar goda kunskaper om förhållanden och strukturer i samhället. Eleven beskriver förhållandevis komplexa samband inom och mellan olika samhällsstrukturer. Eleven för utvecklade resonemang om hur individer och grupper kan påverka och påverkas av förhållanden och strukturer i samhället.

Eleven visar mycket goda kunskaper om förhållanden och strukturer i samhället. Eleven beskriver komplexa samband inom och mellan olika samhällsstrukturer. Eleven för välutvecklade resonemang om hur individer och grupper kan påverka och påverkas av förhållanden och strukturer i samhället.

Matriser i planeringen
Samhällsekonomi-matris
Uppgifter
Prov på samhällsekonomi

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback