Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

8

8e Svenska -Trailer på boken

Spånga grundskola, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 9 maj 2019

Vi har nu under flera veckor läst en ungdomsbok. Under bokläsandet har vi arbetat med olika slags lässtrategier att använda vid läsandet. Nu är det dags för vår slutuppgift.

En trailer på boken

Ni ska göra en 2-3 minuter lång trailer på boken som ni läst.

En trailer lyfter de viktigaste och avgörande händelserna i boken samtidigt som den presenterar miljön och personerna i boken. Syftet med trailern är att du ska locka andra att läsa din bok.

Du väljer själv om du vill göra din trailer på egen hand eller om du vill arbeta med två-tre andra personer som har läst samma bok. Det är viktigt att du förbereder din trailer noga genom att delta i diskussioner om boken och skriver en förberedande plan för trailern. När trailern är klar kommer du att utvärdera hur arbetet gick.

Trailer görs i Imovie på din ipad. Vi arbetar med trailern på lektionerna under vecka 19-20.
Inlämning tisdag v. 20.


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Redigering och disposition av texter med hjälp av digitala verktyg. Olika funktioner för språkbehandling.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Texter som kombinerar ord, bild och ljud, och deras språkliga och dramaturgiska komponenter. Hur uttrycken kan samspela med varandra, till exempel i tv-serier, teaterföreställningar och webbtexter.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med flyt genom att, på ett i huvudsakfungerande sätt, välja använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med gott flyt genom att, på ettändamålsenligt sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med mycket gott flyt genom att, på ett ändamålsenligt och effektivt sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt och effektivt sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback