Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap, Religionskunskap

·

Årskurs:

8

Kärlek och samlevnad

Gunnesboskolan, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 5 oktober 2016

Beskrivning av arbetsområdet

Arbetsområdet Kärlek och Samlevnad

En tonåring funderar mycket kring sin identitet och den egna personens relation till andra. En av dessa många tankar kretsar kring kärlek och sexualitet. Under några veckor kommer vi att arbeta med arbetsområdet ”kärlek,sexualitet och samlevnad”. De ämnen som ingår i arbetsområdet är religion, samhällskunskap och biologi. I ämnena biologi, religion och samhällskunskap kommer vi att arbeta med en baskurs som utgör grunden för en egen fritt vald fördjupning.

Syfte

Centralt innehåll

Mål för arbetsområdet

Du ska kunna könsorganens anatomi och funktion. - Du ska kunna hur befruktning, fosterutveckling och barnafödsel går till. - Du ska kunna känna till olika preventivmedel. - Du ska känna till några könssjukdomar. - Du ska känna till olika sexuella läggningar. - Du ska veta var du kan få hjälp och rådgivning kring sex och samlevnad. - Kunna föra diskussioner om sexualitet och samlevnad och därvid visa respekt för andras synpunkter och för olika samlevnadsformer

Du ska kunna regler för giftermål, abort och skilsmässa i Sverige - Du ska veta hur man ser på giftermål, abort och skilsmässa inom olika religioner

Du ska visa förståelse för hur olika traditioner i vårt samhälle kan påverka individens normer och värden. - Du ska kunna reflektera över hur människors samliv skiftar utifrån kön, social och kulturell bakgrund.

Arbetsgång

Arbetsgång

Du arbetar på So/ No – tid med baskursen genom att se på filmer, diskutera, ställa frågor och anteckna vid genomgångar. Efter baskursen får du möjlighet att fördjupa dig i en egen vald frågeställning.

Bedömning

Nedan finns en specifik matris för arbetsområdet gällande för religionsämnet och i samhällskunskap. Du bedöms under lektionstid och i ditt fördjupningsarbete. 


Läroplanskopplingar

reflektera över livsfrågor och sin egen och andras identitet,

resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar utifrån etiska begrepp och modeller, och

uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv,

Konflikter och möjligheter i sekulära och pluralistiska samhällen, till exempel i frågor om religionsfrihet, sexualitet och synen på jämställdhet.

Hur olika livsfrågor, till exempel meningen med livet, relationer, kärlek och sexualitet, skildras i populärkulturen.

Hur religioner och andra livsåskådningar kan forma människors identiteter och livsstilar.

Vardagliga moraliska dilemman. Analys och argumentation utifrån etiska modeller, till exempel konsekvens- och pliktetik.

Ungdomars identiteter, livsstilar och välbefinnande och hur detta påverkas, till exempel av socioekonomisk bakgrund, kön och sexuell läggning.

Eleven kan också föra enkla resonemang om hur livsfrågor skildras i olika sammanhang och hur identiteter kan formas av reli­gioner och andra livsåskådningar på ett sätt som till viss del för resonemanget framåt.

Eleven kan resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang och använda etiska begrepp och modeller på ett i huvudsak fungerande sätt.

I beskrivningarna kan eleven använda begrepp och modeller på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan föra enkla resonemang om hur individer och samhällen påverkas av och påverkar varandra och beskriver då enkla samband mellan olika faktorer som har betydelse för individers möjligheter att påverka sin egen och andras livssituation.

Eleven kan undersöka samhällsfrågor ur olika perspektiv och beskriver då enkla samband med enkla och till viss del underbyggda resonemang.

Matriser i planeringen
Kärlek och samlevnad
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback