Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Klockan

Skapad 2019-05-09 15:39 i Eldsbergaskolan Halmstad
Grundskola 1 Matematik
Eleverna jobbar med klockan, fokus ligger på hel-och halvtimmar men även kvart i och kvart över. / Nina student

Innehåll

Syfte från läroplanen: Eleverna ska även ges förutsättningar att utveckla kunskaper för att kunna tolka vardagliga och matematiska situationer. 

Konkretisering av mål: 

Eleverna ska kunna olika begrepp så som hel-och halvtimme, de olika visarna och kvart i och kvart över. De ska även kunna uppskatta samt koppla det till vardagliga situationer. 

Bedömning: 

Eleverna kan utan stöd tala om skillnad på kvart i och kvart över och kan tala om visarnas benämning. Eleverna bedöms genom samtal i helklass, diskussioner i par och när eleverna går fram till tavlan och förklarar sin tankegång för sina klasskamrater.

Genomförande:

Vi kommer att jobba med klockan både praktiskt och abstrakt. Eleverna kommer att göra egna klockor i papp som kommer att användas när vi pratar om klockan. Vi kommer även att prata om en vanlig dag i elevernas vardag, bland annat när de går upp på morgonen och när de går och lägger sig och sedan diskutera rimligheten i det. Eleverna kommer även att få med sig en läxa hem där de ska leta efter klockor i vardagen.

 

Lektion 1 - Göra klockor i papp som eleverna kommer att använda sig av senare för att prata om klockan. När lektionerna med klockan är slut kommer de att få lov att ta med de hem, till elevernas stora glädje. 

Lektion 2 - Kolla på film "Matildas mattegåta" som handlar om när hon behöver gå till skolan. Sedan kommer de att få diskutera parvis vad de tror, därefter kommer vi att prata om det i helklass och använda den stora klockan på tavlan som visuell hjälp. Sedan kommer vi i helklass att diskutera hur en vanlig dag i elevernas liv ser ut, vilken tid de vaknar och när de går till skolan. Om tiden räcker till får eleverna jobba med sina arbetsscheman. 

Lektion 3 - Vi kommer att repetera vad vi har gjort på lektion 2 och sedan ska vi kolla på en film om två nallars vardag och om tiden räcker till jobba med stenciler om klockan. 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • använda och analysera matematiska begrepp och samband mellan begrepp,
  Ma
 • använda matematikens uttrycksformer för att samtala om, argumentera och redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser.
  Ma
 • Centralt innehåll
 • Rimlighetsbedömning i vardagliga situationer
  Ma  1-3
 • Jämförelser och uppskattningar av matematiska storheter. Mätning av längd, massa, volym och tid med vanliga nutida och äldre måttenheter.
  Ma  1-3
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan göra enkla mätningar, jämförelser och uppskattningar av längder, massor, volymer och tider och använder vanliga måttenheter för att uttrycka resultatet.
  Ma   3
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: