Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Hållbar utveckling och kartkunskap

Skapad 2019-05-21 08:39 i Vallhamra skola Partille
Grundskola 6 Geografi Samhällskunskap
Projektet handlar om naturen som vi lever av d v s hur vi använder oss av jordens resurser och hur dessa är fördelade. Vi kommer att arbeta i fyra steg. 1 Våra naturresurser 2 Vad är konsekvenserna av vårt användande av resurserna 3 Hållbar utveckling 4 Vad kan vi bidra med? 5 Kartan

Innehåll

Dessa punkter ur läroplanen kommer undervisningen handla om:

 • Ge 4-6
  Livsmiljöer Jordytan och på vilka sätt den formas och förändras av människans markutnyttjande och naturens egna processer, till exempel plattektonik och erosion. Vilka konsekvenser detta får för människor och natur.
 • Ge 4-6
  Livsmiljöer Jordens naturresurser, till exempel vatten, odlingsmark, skogar och fossila bränslen. Var på jorden olika resurser finns och vad de används till. Vattnets betydelse, dess fördelning och kretslopp.
 • Ge 4-6
  Miljö, människor och hållbarhetsfrågor Hur val och prioriteringar i vardagen kan påverka miljön och bidra till en hållbar utveckling.
 • Ge 4-6
  Miljö, människor och hållbarhetsfrågor Ojämlika levnadsvillkor i världen, till exempel olika tillgång till utbildning, hälsovård och naturresurser samt några bakomliggande orsaker till detta. Enskilda människors och organisationers arbete för att förbättra människors levnadsvillkor.
 • Sh 4-6
  Samhällsresurser och fördelning Ekonomiska villkor för barn i Sverige och i olika delar av världen. Några orsaker till, och konsekvenser av, välstånd och fattigdom

 

Detta ska du lära dig:

Hur vi människor påverkar och påverkas av naturen vi lever av. Hur vi använder och fördelar de resurser som finns på vår planet. Hur vi måste tänka för att få en hållbar utveckling.Lära sig om kartan o hur man använder den

Så här kommer vi att arbeta:

 

Du kommer att jobba med ett område i en grupp om ett land.

Du kommer att vara i en ny grupp som har samma område som du haft och redovisa det på något sätt.

Söka fakta i filmer, på internet och i böcker.

Du kommer att få svara på frågor om problemen som uppstår när vi använder våra resurser och hur ojämlikt de är fördelade.

Du kommer att få svara på frågor om hållbar utveckling.

Två läxförhör

 

 

Så här kommer pedagogen att bedöma dig:

Genom att läsa dina svar och texter

Genom ett skriftligt läxförhör på begrepp och  hållbar utveckling 

Skriftligt läxförhör om kartan

Genom att lyssna till din grupps redogörelse

Genom att lyssna till hur aktivt och väl du deltar muntligt under lektionerna och vid diskussioner i grupp.

Uppgifter

 • Ej namngiven

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Jordytan och på vilka sätt den formas och förändras av människans markutnyttjande och naturens egna processer, till exempel plattektonik och erosion. Vilka konsekvenser detta får för människor och natur.
  Ge  4-6
 • Jordens naturresurser, till exempel vatten, odlingsmark, skogar och fossila bränslen. Var på jorden olika resurser finns och vad de används till. Vattnets betydelse, dess fördelning och kretslopp.
  Ge  4-6
 • Kartan och dess uppbyggnad med färger, symboler och skala. Topografiska och tematiska kartor.
  Ge  4-6
 • Hur val och prioriteringar i vardagen kan påverka miljön och bidra till en hållbar utveckling.
  Ge  4-6
 • Ojämlika levnadsvillkor i världen, till exempel olika tillgång till utbildning, hälsovård och naturresurser samt några bakomliggande orsaker till detta. Enskilda människors och organisationers arbete för att förbättra människors levnadsvillkor.
  Ge  4-6
 • Ekonomiska villkor för barn i Sverige och i olika delar av världen. Några orsaker till, och konsekvenser av, välstånd och fattigdom.
  Sh  4-6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: