Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

SO (år 1-3)

·

Årskurs:

1 - 2

SO 1-2

Spekerödskolan, Stenungsund · Senast uppdaterad: 7 juni 2020

För årskurs 1-2 har ämnena geografi, historia, religon och samhällskunskap samma centrala innehåll samt kunskapskrav. (Lgr. 11, So) Ge exempel på någon högtid och dess traditioner. Återge delar (dramatisera) av innehållet i några berättelser ur Bibeln, samt i berättelser om gudar och hjältar i olika myter. Ser på lärande filmer om de olika religionerna och jämför de tre religionerna, Kristendom, Judendom och Islam. Tagit del av skolans värdegrundsarbete KRAM (Kommunikation, Respekt, Ansvar och Medmänsklighet) och samtalar kring hur man är en god kamrat, hur man behandlar andra och vad likvärdighet & rättvisa innebär i ett demokratiskt samhälle. Ta del av enkel information i olika medier och samtala om elevnära samhällsfrågor genom att framföra synpunkter, ge kommentarer och ställa frågor. Vi ser på Lilla Aktuellt Skola och diskuterar i mindre grupper samt sammanställer våra tankar i en gemensam mindmap.

 

Vi ser och diskuterar kring faktafilmer.

Vi lyssnar, läser och diskuterar aktuella texter.

Vi ser på Lilla aktuellt, läser, skriver och diskuterar tidningsartiklar mm.

Vi dramatiserar några bibliska berättelser.

 

 


Läroplanskopplingar

uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv,

reflektera över livsfrågor och sin egen och andras identitet,

söka information om samhället från medier, Internet och andra källor och värdera deras relevans och trovärdighet,

Grundläggande mänskliga rättigheter såsom alla människors lika värde samt barnets rättigheter i enlighet med konventionen om barnets rättigheter (barnkonventionen).

Aktuella samhällsfrågor i olika medier.

Normer och regler i elevens livsmiljö, till exempel i skolan, i digitala miljöer och i sportsammanhang.

Livsfrågor med betydelse för eleven, till exempel gott och ont, rätt och orätt, kamratskap, könsroller, jämställdhet och relationer.

Religioner och platser för religionsutövning i närområdet.

Hur möten, till exempel klassråd, organiseras och genomförs.

Några högtider, symboler och berättelser inom kristendom, islam och judendom. Några berättelser ur Bibeln och deras innebörd samt några av de vanligaste psalmerna.

Eleven har grundläggande kunskaper om några mänskliga rättigheter och barnets rättigheter, och visar det genom att ge exempel på vad de kan innebära i skolan och hemma.

Eleven kan samtala om normer och regler i vardagen och ge exempel på varför de kan behövas.

Vidare kan eleven beskriva hur möten brukar organiseras och genomföras.

Eleven kan samtala om elevnära livsfrågor.

Eleven kan ge exempel på någon högtid, symbol och central berättelse från kristendomen, islam och judendomen.

Eleven återger delar av innehållet i några berättelser ur Bibeln, samt i berättelser om gudar och hjältar i olika myter.

Eleven kan ta del av enkel information i olika medier och samtala om elevnära samhällsfrågor genom att framföra synpunkter, ge kommentarer och ställa frågor.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback