Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

turistväska för pengar och pass

Skapad 2019-05-23 11:05 i Pilevallskolan F-9 Trelleborg
Grundskola F
Vi lär oss att sy i blixtlås steg för steg. Det är inte så svårt att sy i en blixtlås om man bara tar en bit i taget. Vi lär oss att mäta med linjal och lägga på vårt mönster på sporttyg med lufthål.

Innehåll

Uppgiften har antecknats på tavlan under lektionernas gång.

Börja med att ta ett måttband och håll måttbandets mått på väskan. Sätt tummen på hur många centimeter den ska vara och spegla dig hur det kommer att se ut. Försök tänka till hur stor den kommer att bli. Är det lagom eller ska den vara större eller mindre när den är färdig. Nu ska du med de måtten som du taget rita en modell och lägga till sömsmån ( en centimeter för den kant som finns på insidan av den färdiga väskan). Vi började med att klippa ut två-tre delar i olika färger för att skapa en fin design. 

Sedan mäter du längden på blixtlåset som ska vara lika långt som väskans längd inklusive sömsmånen. Du syr med raksöm över ändarna som sitter utanför väskans ytterkant (på sömsmånen).

Vik in en cm i ovankanten på båda delarna där blixtlåset ska sitta. Nåla på blixtlåset och tråckla fast blixtlåset så att du inte sticker dig när du syr på maskinen. Dessutom glider inte blixtlåset och det blir snyggt.

Sy därefter ihop rätsidan mot rätsidan och nåla i de tre kanterna som återstår. Sy runt och väskdelen är färdig. Klipp ett bank i önskad längd och sy fast bandet i kanten med ett kryss så att du inte kan tappa väskan!!!

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: