Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

FRANSKA LÄS- OCH HÖRFÖRSTÅELSE åk 8 VT-19

Skapad 2019-05-31 08:50 i Öjersjö Brunn Partille
Grundskola 6 – 9 Moderna språk - språkval
LÄSFÖRSTÅELSE & HÖRFÖRSTÅELSE Bedömning av förståelsen av en läst text på franska och talad franska i olika dialoger vid provtillfälle våren 2019. Innehållet är baserat på arbetsområden ifrån kapitel 4-6 från läromedlet Arc-en-ciel 8.

Innehåll

LÄSFÖRSTÅELSE

Du läser texten "Chère Lucie" från Compréhension de texte, Arc-en-ciel 8. Därefter svarar du på frågor om Paulette som rest till Canada på semester med sin man. 

Du besvarar totalt 10 stycken frågor på franska. Du svarar på franska med fokus på förståelsen av det lästa. Språk- och formfel som inte förstör och visar på att du förstår vad som efterfrågas godtages. Frågorna sker med utgångspunkt av sökläsning, dvs det som du uppfattar står skrivit på raderna av det lästa, men också några frågor mellan raderna. Du behöver ha kunskap om olika frågeord för att kunna besvara frågorna. Frågeord som förekommer är quel, à quel heure, qu´est que, que, qui, pour qui och où. 

 

HÖRFÖRSTÅELSE CHAPITRE 4

Exercise 1

Du får lyssna till beskrivningar av fyra olika personer Daniel, Sarah, Lucie och Paulo. Du antecknar utseende, intresse och personlighet under rubrikerna taille, silhouette, cheveux, intérêts och personnalité. Stavning och formfel räknas inte då fokus är på förståelsen av det hörda.

Exercise 2

Bocka av de ord du hör. Två alternativ ges som är snarlika varandra i uttal Tex un dos eller une dent, une tête eller une fête och long eller bon. Totalt 14 ord.

 

HÖRFÖRSTÅELSE CHAPITRE 5

Exercise 1

Du får lyssna till tre olika telefonsamtal där ett specifikt uttryck nämns. Markera därefter vad uttrycket betyder. Uttrycken är ne quittez pas, dommage och je voudrais acheter un/une ... (manteau=rock/kappa).

Exercise 2

Du får lyssna på ett telefonsamatl mellan vännerna Martin och Julien. De berättar om en fest och att en av dem har träffat en flickvän. De har studier att göra, men bokar tid att ses på en restaurang nästa fredag. Totalt 7 frågor som besvaras på franska. Stavning och formfel räknas inte då fokus är på förståelsen av det hörda. Du behöver ha kunskap om olika frågeord för att kunna besvara frågorna. Frågeord som förekommer är qui, que och quand. 

Exercise 3

Du lyssnar till ett telefonsamtal och fyller i de ord som saknas (lucktest). Fokus är att uppfatta vanliga fraser som används när man pratar i telefon, samt veckodagar och beskrivande ord (adjektiv). Fraser som förekommer är: C´est pour moi, tu sais quoi, la semaine dernière, je suis occupé, la semaine prochaine, tiens moi au courrant, merci, vendredi soir, charmante och tu plaisante. Du svarar på franska och stavning/ formfel räknas inte då fokus är på förståelsen av det hörda.

 

HÖRFÖRSTÅELSE CHAPITRE 6

Exercise 1

Du får lyssna till sex olika vykortsbeskrivningar samtidigt som du numrerar dem i den ordning som de nämns vid de olika vykortsbilderna. Storstadssemester varvas med djur- och naturupplevelser, samt badsemestrar.

Exercise 2

Bocka av de ord du hör. Två alternativ ges som är snarlika varandra i uttal. Tex je vois eller j´envoie,  ennuyeux eller si tu peux och mer eller chère. Totalt 11 ord.

Exercise 3

Du lyssnar till en semesterbeskrivning och fylla i de ord som saknas (lucktest). Fokus är att uppfatta vanliga fraser som används när man pratar om upplevelser och hur man mår. Fraser, verb och substantiv som förekommer är: partir en vacances, sur la plage, la mer, bleu, le sable fin, avoir de la chance, être seul, écrire des cartes postales, pendant ce temps, rendre visite à, partir pour ..., sortir, envoyer, ranger, utiliser och contacter. Du svarar på franska och stavning/ formfel räknas inte då fokus är på förståelsen av det hörda.

 

 

Matriser

M2
LÄSA och FÖRSTÅ Moderna språk årskurs 6-9, Öjersjö Brunn.

Läsa och förstå

>>>
RÉPÉTEZ! TRÄNA MER ...
>>>
BIEN!
>>>
TRÈS BIEN!
>>>
EXCELLENT!
Eleven kan med stöd av läraren förstå det viktigaste av innehållet i enkla texter.
Eleven kan förstå det viktigaste av innehållet i enkla texter.
Eleven kan förstå det mesta av innehållet och uppfatta tydliga detaljer i enkla texter.
Eleven kan förstå helheten och uppfatta nyanser och detaljer i enkla texter.
Eleven tränar med stöd av läraren strategier för att läsa och förstå.
Eleven kan använda någon strategi för att läsa och förstå.
Eleven kan använda strategier för att läsa och förstå.
Eleven kan använda strategier för att läsa och förstå.

M2
LYSSNA och FÖRSTÅ Moderna språk årskurs 6-9, Öjersjö Brunn.

Lyssna och förstå

>>>
RÉPÉTEZ! TRÄNA MER ...
>>>
BIEN!
>>>
TRÈS BIEN!
>>>
EXCELLENT!
Eleven kan med stöd av läraren förstå det viktigaste av innehållet i tydligt talat enkelt språk.
Eleven kan förstå det viktigaste av innehållet i tydligt talat enkelt språk.
Eleven kan förstå det mesta av innehållet och uppfatta tydliga detaljer i tydligt talat enkelt språk.
Eleven kan förstå helheten och uppfatta nyanser och detaljer i tydligt talat enkelt språk.
Eleven tränar med stöd av läraren någon strategi för att lyssna och förstå.
Eleven kan använda någon strategi för att lyssna och förstå.
Eleven kan använda strategier för att lyssna och förstå.
Eleven kan använda strategier för att lyssna och förstå.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: