Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Instrumentkunskap VT 2021

Skapad 2019-05-31 16:59 i Victoriaskolan Grundskolor
För att du ska kunna lära dig att höra skillnad och likhet mellan olika musikaliska genrer, kommer vi varje i musiken ha ett moment som heter "veckans låt". Det innebär att vi lyssnar på olika musikstycken och diskuterar dessa, både skriftligt och muntligt.
Grundskola 6 Musik
Stråkinstrument - Slagverksinstrument - Bleckblåsinstrument - Träblåsinstrument Nu ska du lära dig att höra skillnad och likhet mellan olika instrument och instrumentfamiljer. Du ska också lära dig att berätta om musikaliska begrepp som är viktiga.

Innehåll

Dessa punkter ur läroplanen kommer undervisningen handla om:

 

Så här kommer vi att arbeta:

Under årskurs 6 så kommer vi att lyssna på olika instrumentfamiljer som till exempel stråkinstrument (fiol, cello m fl), slagverksinstrument (puka, bastrumma, triangel m fl).

Vi kommer arbeta med ett arbetshäfte som delas ut under lektionen. Till det får du instuderingsfrågor om varje instrumentfamilj. Vi tittar också på klipp från SIBA (Sibeliusakademin) som visar hur de olika instrumenten ser ut och låter.

Du kommer lära dig om instrumentkännedom, hur de ser ut och låter, inom vilka musikstilar olika instrument brukar ingå samt musikaliska begrepp.

Kopplingar till läroplanen

  • Centralt innehåll
  • Ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om musicerande och om intryck samt upplevelser av musik.
    Mu  4-6
  • Indelningen i stråk-, blås-, sträng-, tangent- och slagverksinstrument.
    Mu  4-6
  • Konstmusik, folkmusik och populärmusik från olika kulturer och deras musikaliska karaktärsdrag.
    Mu  4-6

Matriser

Mu
Veckans låt

Kunskapskrav

E
C
A
Musikens sammanhang och funktioner
Dessutom kan eleven med (...) säkerhet urskilja och ge exempel på musikaliska karaktärsdrag från olika genrer och kulturer...
viss
relativt god
god
Musikens sammanhang och funktioner
...samt med (...) säkerhet ge exempel på instrument från olika instrumentgrupper
viss
relativt god
god
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: