Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Några dagböcker, bokcirklar

Skapad 2019-06-13 10:31 i Vikingaskolan Lunds för- och grundskolor
Grundskola F – 9
Vi arbetar med några skönlitterära böcker skrivna i dagboksform.

Innehåll

Mål för elev

Eleven skall:

-          Läsa och analysera skönlitteratur.

-          Uttrycka sig genom olika estetiska uttrycksformer.

 

 

Innehåll

I bokcirklar läser vi några barn och ungdomsböcker: Den här sommarn blir min död av Malin Stehn, Dagbok för utvalda av Pernilla Gesén samt Habib av Douglas Foley.

 

 

Genomförande

Eleverna är indelade i bokcirklar med 3-4 deltagare i varje cirkel. Alla i cirkeln har olika uppgifter som ”går runt” och ska lösas hemma i samband med läsningen. Man redovisar uppgiften i skolan i sin cirkel. Uppgiften skiftar från vecka till vecka. I skolan högläser gruppen för varandra och hemma läser man så långt gruppen kommit överens om. Vid tre olika tillfällen ska eleverna välja en händelse ur boken och illustrera den samt skriva en kort bildtext till.

 

 

Redovisning

Du redovisar genom att vid tre tillfällen under arbetets gång illustrera en händelse i boken och skriva en bildtext till din illustration.

Elevinflytande

Du diskuterar bokens innehåll samt sätter upp läsbeting tillsammans med övriga deltagare i din bokcirkel. Du väljer vilka händelser du ska illustrera.

Matriser

Bedömningen gäller

Steg 1
Steg 2
Steg 3
Ämne
Förmågan att formulera sig och kommunicera i tal och skrift.
Genom att kombinera text och illustration så att de samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt kan du förtydliga, förstärka och levandegöra textens budskap.
Genom att kombinera text och illustration så att de samspelar på ett ändamålsenligt sätt kan du förtydliga, förstärka och levandegöra textens budskap.
Genom att kombinera text och illustration så att de samspelar på ett ändamålsenligt och effektivt sätt kan du förtydliga, förstärka och levandegöra textens budskap.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: