Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Kemi

·

Årskurs:

7

LPP arbetsområdet surt och basiskt år 7

Svanberga skola, Norrtälje · Senast uppdaterad: 17 februari 2020

I detta arbetsområde kommer vi att undersöka olika vardagsprodukter och se om de är sura eller basiska. Vi ska också lära oss vad en indikator är samt hur man mäter surhetsgraden med hjälp av pH-värdet. Vi ska också resonera kring försurningens konsekvenser, vad den beror på och vilka åtgärder man kan ta till.

Tidsperiod

  •  Vecka 19-23

Förmågor

  • Se nedan.

Övergripande mål och riktlinjer

  • Se nedan.

Vad ska jag lära mig? (Lärandemål)

  • På lektionerna kommer vi att arbeta med följande saker: Olika syror och baser, deras egenskaper, olika vardagsprodukter som innehåller syror och baser, indikatorer, pH-värde och försurning. Du ska se till att du lär dig dessa saker så att du kan redogöra för dem både i diskussioner och skriftligt samt kunna använda dina kunskaper när du laborerar.

Hur ska jag visa det? (Bedömning)

  • Din förmåga att ta till dig nya begrepp och kunskaper som hör till området samt din förmåga att använda dessa när du förklarar.
  • Bedömning sker kontinuerligt genom ditt arbete under diskussioner, laborationer och genomgångar. 

Hur kan vi arbeta för att komma dit? (Planering)

  • Vi kommer variera arbetssätten under arbetsområdet, vi kommer att ha genomgångar, laborationer, titta på filmer, arbeta enskilt samt ha en del gruppdiskussioner om olika saker inom detta arbetsområde.

Läroplanskopplingar

kan använda kunskaper från de naturvetenskapliga, tekniska, samhällsvetenskapliga, humanistiska och estetiska kunskapsområdena för vidare studier, i samhällsliv och vardagsliv,

genom egen ansträngning och delaktighet, utifrån sina förutsättningar, tar ansvar för sitt lärande och för att bidra till en god arbetsmiljö,

successivt utövar ett allt större inflytande över sin utbildning och det inre arbetet i skolan, och

har kunskap om demokratins principer och utvecklar sin förmåga att arbeta i demokratiska former.

använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle,

genomföra systematiska undersökningar i kemi, och

använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.

Vatten som lösningsmedel och transportör av ämnen, till exempel i mark, växter och människokroppen. Lösningar, fällningar, syror och baser samt pH-värde.

Några kemiska processer i mark, luft och vatten ur miljö- och hälsosynpunkt.

Historiska och nutida upptäckter inom kemiområdet och deras betydelse för världsbild, teknik, miljö, samhälle och människors levnadsvillkor.

Systematiska undersökningar och hur simuleringar kan användas som stöd vid modellering. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering.

Sambandet mellan kemiska undersökningar och utvecklingen av begrepp, modeller och teorier.

Dokumentation av undersökningar med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Matriser i planeringen
Luft, mark och syror o baser
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback